2019-06-09 1697 浏览
有一个好耐无见的旧朋友生日,约左佢去佢公司附近食饭,原来佢转左工,去左上环返工,佢话佢有时同同事都会去食一间几有feel的泰国菜,所以就同佢去食啦。因为个朋友食开,加上佢生日,所以就比佢话事,佢拣左几个食开好食的菜式。佢点左一个苏梅火辣海龙koong、鱼肚羮、猪肉碎生菜包、马沙文咖哩配鸡球、油松饼同甜品拼盘,之后每人点左一个椰青,非常丰富。苏梅火辣海龙koong方面,初时以为系咩嚟,原来佢话koong系泰文虾的意思,呢个菜系拎过奖,所以推荐我食,啲配料好多香,夹埋一齐味道不错。鱼肚羮就材料好丰富,又有蟹肉,都几鲜甜。猪肉碎生菜包比起出面一般泰国餐厅好食,食得出有好多香料,而且味够辣,好惹味。之前未咩听过咩马沙文咖哩,后来先知系咖哩的其中一种,呢款咖哩味道又几好味㖞,食得到有椰子味,甜甜不辣,加埋啲配料食好好味,我朋友话佢食过咁多次,觉得佢同油酥饼系最夹,真系超好食㖞,因为油酥饼焗得好香脆的关系,加埋咖哩都唔会淋,真系好好。而椰青系原个,入面清甜好饮,钟意食椰肉的朋友仲可以饮完食,真系不错的选择。仲有一个好多款的甜品拼盘,有泰国最出名的芒果糯米饭,芒果甜而不酸,好正。