8月7日, 渣甸坊一帶都有唔少食肆, 執完又開間新嘅. 喺街尾有間我同呀菲中學時代都成日食嘅茶餐廳, 最近都俾人頂咗手, 換上一間光鮮嘅茶餐廳, 睇個名叫冰室, 就知道佢又係行澳牛華星路線, 以常餐炒蛋為主打啦~::: 早餐 鮮奶炒蛋多士 + 叉燒意粉 + 凍奶茶 ::: $25 + $3其實個鮮奶炒蛋係炒得幾滑, 仲好香奶味, 唔需要再加鹽或者胡椒粉都已經好夠味, 不過係個賣相唔夠好, 同埋油咗d咁啦… 多士幾香脆, 牛油都搽得均勻, 比起其他地方多士好好多. 叉燒意粉就極其普通, 叉燒太瘦, 食落好乾應該係隔夜貨, 意粉烚出嚟冇乜味, 連帶湯底都係, 真係唔明點解舊式冰室咁鍾意用叉燒意粉…凍奶茶ok咁啦, 奶味同茶味都好平均, 可以接受~::: 奶油脆脆豬 + 凍谷古 ::: $18 + $2個脆豬烘就烘得夠色水, 不過就唔係好脆口. 牛油搽得十分求奇, 份量仲幾孤寒下… 奶都唔係好多, 最奇係有d蜜糖喺底, 係咪無晒煉奶要搵d蜜糖頂檔呢? 唔值囉~ 同翠華無得比之餘, 我寧願食HITEA $5大大件慷慨奶油豬好過!凍谷古粉夠多, 質地都夠濃, 不過就覺得無乜味, 淡咁d.呢間冰室

凍奶茶ok咁啦, 奶味同茶味都好平均, 可以接受~

::: 奶油脆脆豬 + 凍谷古 ::: $18 + $2
凍谷古粉夠多, 質地都夠濃, 不過就覺得無乜味, 淡咁d.

呢間冰室真係幾乾淨, 環境亦都幾光猛, 成間茶餐廳都keep住full, 外賣仲有8折, 都有好多人嚟外賣… 應該唔錯可以繼續做落去~
鮮奶炒蛋多士
叉燒意粉
奶油脆脆豬
凍谷古 + 凍奶茶
環境算光猛
2011-08-07
$24 (早餐)
凍谷古 + 凍奶茶
環境算光猛