2024-10-19
又系大闸蟹季节, 以前钟意揾D任食既酒楼, 贪心可以食多几只, 但系觉得D质素越黎越下降, 所以今年黎左东海荟食大闸蟹套餐.睇menu有1位, 4位, 6位餐, 侍应话可以叫1位餐, 同行人叫其他野食都无问题, 咁又几好, 可以配合唔食大闸蟹既人. 最后我地叫左2个1位餐.一黎系花胶鸡丝羹, 料都几多, 味道唔咸, 1人既份量都几大.跟住系烟鸭胸拼青瓜, 鸭胸D肉都几嫩, 反而钟意个青瓜, 好爽口清新, 同埋上面D汁几好味.仲有蟹粉小笼包, 每人1粒, 馅好满, 但系无咩蟹粉味, 剩系觉得好咸, 呢个麻麻地.跟住就黎每人2只公大闸蟹, 侍应话可以慢慢食, 之后既𩠌食到差唔多先会上.公既大闸蟹都几多膏, 味道浓郁, 肉质都好新鲜.食到咁上下就上埋只后, 膏都多不过系实肉既, 大只唔会太瘦.食完就黎菠萝黑豚肉, 2人份都几大碟, 黑豚肉好软腍, 只条都系豚肉无骨, 好味.黑松露炒虾球, 黑松露味好浓, 但系有D咸, 但系虾好爽口弹牙.鲜茄菌浸时蔬, 呢个清清地反而几好, 解左大闸蟹既浓味, 不过加蕃茄仔个配搭好似怪怪地.最尾系姜茶汤丸, 唔记得影, 有2粒汤丸, 姜茶好够姜味, 驱晒D寒气
跟住系烟鸭胸拼青瓜, 鸭胸D肉都几嫩, 反而钟意个青瓜, 好爽口清新, 同埋上面D汁几好味. 仲有蟹粉小笼包, 每人1粒, 馅好满, 但系无咩蟹粉味, 剩系觉得好咸, 呢个麻麻地.
公既大闸蟹都几多膏, 味道浓郁, 肉质都好新鲜. 食到咁上下就上埋只后, 膏都多不过系实肉既, 大只唔会太瘦.
最尾系姜茶汤丸, 唔记得影, 有2粒汤丸, 姜茶好够姜味, 驱晒D寒气.