2017-08-03
726呢栋大厦其实都几多野食,韩国野又有,打边炉又得,烧肉又有,周三晚上同几个朋友一齐黎食左2楼呢间泰菜,质素不俗呢。平日晚上时间,客人唔算好多,一出lift门已经好快有店员招待,我地坐左喺梳化位。餐厅位置都几多,装潢就唔算好有泰式风味,青绿色嘅座椅、木枱、灯光柔和,环境都ok。座位间空间感足,唔会觉得逼狭,餐枱系正常大小,不过如果好似我地点菜较丰富,都有机会放唔落,好在店员够醒目,及时搬多张枱俾我地餐牌选择丰富,有小食、烧烤、汤品、沙律、蔬菜、咖喱、肉类、海鲜、饭面、素泰菜、印度菜、甜品、饮品等,定价都可以接受,我谂人均二百零蚊左右啦。另外有4/6/10人套餐,不过睇过就唔太啱我地食,而且有四个人自己散叫都唔会话好贵,于是我地一律单点。泰式炸虾饼 $78/4件食泰菜不能少嘅一定系炸虾饼!虾饼卖相唔错呢,分成一半,总数八件,炸粉唔厚,而且几香脆虾肉都几爽口,略嫌实左少少。串烧沙嗲 $82/半打(猪/牛/鸡,选两款)我地拣左牛肉同鸡肉,沙嗲汁唔会好辣,沾上串烧都几惹味,个人认为牛肉比较出色,一般出街食嘅牛串都比较干、韧,呢度嘅牛串有嚼劲,但唔会烧得过老反而鸡肉就鞋口左少少。泰式香茅烧鸡
泰式炸虾饼 $78/4件
串烧沙嗲 $82/半打(猪/牛/鸡,选两款)
泰式香茅烧鸡 $128/半只
烧鸡性价比低,价钱唔平,因为系春鸡,鸡肉嘅份量真的比较少,皮有点肥厚,但烧得唔够香脆,鸡肉同时较鞋口,建议不点这个。因为其他菜式都好食,唯独鸡一般。
泰式青柠鲜鱼炉乌头 $178
人多的话,推荐这个,附有一碗鱼汤,客人可以一边食一边慢慢加上去,咁鱼肉keep住入味加有水份。
乌头鱼已经算少骨,肉质肥美,加上青柠、香茅、辣椒制成嘅汤底,又鲜味又惹味呢,平时特别怕唔少心啃到骨嘅我,都食得好滋味
冬阴公鲜虾炒饭 $82
因为有四个人,怕唔够饱,都要点个饭顶顶肚,拣左冬阴公炒饭,卖相都唔错,有几只虾球,虽然炸浆较厚,不过虾肉食落都爽口弹牙。
饭嘅份量都几多,四人分刚好,食落就唔会太辣,加有草菇,炒饭炒得够干身,我地都差啲想点多份咖喱黎送饭呢
马拉盏炒椰菜苗 $82
蔬菜选择颇多,有基本嘅通菜、西兰花、椰菜苗,仲有四季豆、什菌、什菜、茄子 同最近老是常出现嘅秋葵。不过以炒菜黎计,定价略高,每款系 $68-$82。食泰国野通常我地一定食椰菜苗,贪平时食唔到,纤维又高有助消化呢。椰菜苗炒得入味,保持鲜嫩爽口唔苦。
蒜茸法包 $36/4件
钟意食蒜茸嘅人,我地都推荐呢度嘅包,见到个卖相都好满意,蒜茸搽得均匀,包身烘焗至脆身,但唔会㶶,沾上咖喱肯定仲正呀
饮品方面有汽水、一般港式饮品、梳打、椰青、沙冰、啤酒等,我地一人一杯冰试下,因为天气实在太热。
椰汁冰 $32:友人点嘅椰汁冰,佢话几好饮,系甜左少少。
芒果沙冰、椰汁沙冰、阿华田沙冰 $38:正常水准,甜度适中。
总括而言,泰屋嘅食物质素都唔错,份量唔算多,以上四人食,足够饱肚,埋单人均就二百$220左右,可以接受呢,毕竟我地都算点得多。
环境方面因为系平日唔算好多人所以都坐得几舒服,店员嘅态度都好好,喺旺角区嘅泰菜我食黎食去都系食广华街一带、旺角街市一带,现在都多个选择呢。
餐牌: