2022-10-18
秋天嚟喇🍂即系食蟹嘅季节又到喇🦀虽然话今年大闸蟹收成一般,不过想叹蟹粉,都总会有办法嘅😊 翡翠餐饮集团 Crystal Jade HK 就出咗个蟹粉盛宴,总共有8𩠌1汤同埋炒饭总共十道菜式,仲有甜品同饮品添👍🏻 先有花雕醉鸡🐔镇江排骨🐷同鸡丝粉皮🐓呢3款经典前菜,之后当然要有蟹粉小笼包🥟啦!鲜肉馅裹著蟹黄,加上特制汤冻,皮、肉、汤汁,完美协调,直头系match到不得了!!大蟹香随随渗出,汤汁仲有蟹黄添❤️ 小菜就有松子鱼🐟仲有蟹粉虾球锅巴,大大只虾球🍤加上蟹粉锅巴,爽脆口感无得弹。另外我地要咗蟹粉豆苗,蟹粉多到不得了。 仲有就系每人都有一位嘅海皇羹,有虾,鱼肚,带子,十分足料。之后嘅鲍鱼蟹粉捞饭,有足1.5両黄金蟹粉同红烧鲍鱼伴碟,饭粒又够干身,一流呀🍛 再加埋红枣雪耳糖水同姜茶汤丸做甜品,仲有豆浆或柠檬薏米水,真系又好味又够晒饱😋