2008-08-16
佢初初开时我已经去过,𠮶阵时成间嘢得两三台客。𠮶阵真系几好味,亦睇住师傅好用心做烧物。跟住我 keep 住一个月去一次左右。近两三个月因去旅行及工作忙而无去。早几日再去,点知又加价又缩水。原本加价系 OK 的,因通涨影响货价我都明白,但一来加幅几大,二来用的手法好狗啰。以前我最钟意食佢哋嘅烧牛舌,一串四块好似卖 $28,每块约 1.5 x 1.5 寸,而且都有番三分厚。而家加到 $32,每块缩水到 0.75 x 1 寸,仲薄到猪颈肉咁,真系好离谱吓!烧鸡翼仲衰。我唔记得加咗几多价,都算啦。我唔记得分量,于是问个 waiter 一串有几多只,佢答两只。到上台时,我心谂佢哋去边度揾咁细只鸡?乜只翼咁细嘅?原来唔系,佢哋将一只鸡翼打横切开来烧当两只!仲有无狗啲?碗和牛乌冬加到 $146 一碗!而且啲稻亭乌冬已经完全无晒以前烟靱的感觉。唔系差,只系普通料。但 $146 碗㖞!净稻亭乌冬佢哋都卖紧 $88 碗㖞!咁嘅料?总之食完呢餐,完有有种「睇住佢大,睇住佢坏」的感觉。我谂我唔会再去了。