2023-04-28
又去锋哥厨房,之前试了他们的麻辣鸡煲,感觉不错。今次多D人去,可以试埋椰子鸡煲以及烤鱼。首先讲番麻辣鸡煲,鸡肉很新鲜,口感嫩滑,我地食BB辣,麻香微辛,唔会太刺激,配料都好足,洋葱指天椒九层塔芫茜一定唔少得,层次感更丰富。BB辣唔会吃到一半的时候,越来越辣,适合唔系好食得辣但又想有少少辣的朋友。接下来是椰子鸡煲,成只鸡另上,唔似得有D舖畀只脾加只翼尖过你充数咁老土,而用椰子肉加椰子水烹制,咁做法可以令椰子的香气更加突出,同时保留了鸡肉的鲜美口感,鸡肉依然很新鲜,而且食得耐仲可以添椰子水,唔怕越食越淡。最后是烤鱼,鱼肉非常美味,有烤得香脆的外皮和嫩滑的肉质,搭配上麻辣的调料和豆皮、木耳等配料,口感更丰富。因为烤得外皮香脆鱼肉入味,对鱼腥味较敏感的朋友都可好好品尝。另外海鲜方面呢度仲有贵妃蚌, 鲍鱼, 九肚鱼, 带子, 蛏子, 生蚝, 奄仔蟹可以任攞。呢度仲有好多唔同嘅配料配菜可以任攞嘅,例如豆腐豆皮之类索汁嘅食物呢就最多啦,咁同埋呢有好多唔同嘅蔬菜啦莴笋呀萝卜呀或者系新鲜淮山等等啦都可以任攞嘅但讲到呢一间舖最值得去嘅原因就系因为呢度嘅生啤系自助任斟任饮嘅,仲要唔系checp checp啤
麻辣鸡煲
椰子鸡煲
烤鱼
海鲜
好多唔同嘅配料
有好多唔同嘅蔬菜
系1664, Premium, Paulaner, Erdinger, Yebisu 呢D㖞,记得唔好揸车黎喇
生啤系自助任斟任饮
Movenpick 雪糕
总体而言,锋哥厨房的三个煲都很值得一试,价格也很实惠,整个用餐体验非常愉快。建议喜欢辣的朋友可以选择麻辣鸡煲,而非椰子鸡煲。如果喜欢烤鱼,也可以试一下他们家的烤鱼,真的非常美味。但系我知道呢,其实锋哥喺秋冬时分呢,其实都会做羊腩煲嘅,𠮶阵时啲羊腩仲系任食任添嫁,如果到时有兴趣嘅朋友就可以呢锋哥呢度食羊腩煲喇。
各样饮品
Hoegaarden
题外话/补充资料:
锋哥厨房对面呢,就有个烂地停车场,但系就好细嘅,呢锋哥厨房坐落既私人屋苑御庭居就本身有时租停车场㗎啦,不过呢度咁多生啤任饮,要饮就尽量都唔好揸车嚟,或者畀唔饮酒既朋友揸走喇