2019-12-15
食川菜其实真系有隐架香港有唔少大陆落嚟嘅川菜等你唔使返上去都有得食实在好耐冇食酸菜鱼 每日不停咁嗌 终于男朋友带咗我去一间未食过嘅位于铜锣湾谢斐道嘅楼上铺,整体环境10分舒适和干净,我哋叫咗秘制白汤酸菜鱼做主菜。二至三人份量已经非常足够,最贴心系成条鱼都系冇骨㗎。鱼片虽然带皮,但正正系因为咁留咗与本身鱼嘅脂肪,令到整体鱼嘅10分嫩滑,完全冇腥味!而配菜我地点左黑醋菠菜,黑醋嘅酸度拿捏得啱啱好,非常开胃,加上花生粒,10分有咬口,这个我是非常推介的。另外仲有黄金炒粉丝,一开头以为系咸蛋黄炒粉丝,点知误会了,其实系蛋丝炒粉丝,幸好味道也不错。我和男朋友每人大概200左右人头,以这个价钱在香港能吃到这般水准的酸菜鱼,已经是物非所值!
香港有唔少大陆落嚟嘅川菜
等你唔使返上去都有得食