2018-10-12
话说我平时都几钟意食越南野 但系就食黎食去都系越栈同埋仲系越栈 今次就为左试新野 约左两个friend 食位于尖沙咀the one 嘅越南餐厅 -Le Viet 比起越栈 佢嘅菜式比较多 大把选择由于我地三个人都大食嘅关系 都叫左几多野食 分别如下牛油鸡翼依个小食唔错架 上到枱仲系热辣辣岩岩炸起 唔好睇佢好似好厚粉咁 其实食落唔厚 而且牛油都上得几均匀 上面仲有啲香蒜 几香架沙爹串烧鸡牛猪虽然相中嘅串烧好似好黑咁 但佢食落就唔浓嘅 系分唔出边串系鸡/牛/猪姐xdd 其实佢每样有两串 但食落啲肉都弹牙嘅 唔会孩 点埋个沙爹酱就好满足牛肉汤河食越南野点少得食pho 呢 佢依到嘅pho都几好味 汤底嘅清 而啲河粉淋容易咬断 最好嘅系佢啲河粉唔碎 易夹!青木瓜丝鲜蟹肉鸡丝沙律呢个前菜几足料 我食到好多鸡丝同蟹肉 而且正如佢个名一样 啲蟹肉冇雪味 就系几新鲜 几开胃!大虾菠萝炒饭依个真心推荐 好好味😋 首先佢用个菠萝壳装住已经卖相吸引 份量比我相象中多 佢里面嘅菠萝色泽鲜黄而且切得大大粒好有口感 仲要多汁鲜甜 个饭除左用黄姜粉炒 里面仲有杂豆 加埋上面嘅大虾同埋肉松 食落真心正 海鲜酸辣锅呢个
由于我地三个人都大食嘅关系 都叫左几多野食 分别如下
牛油鸡翼
沙爹串烧鸡牛猪
牛肉汤河
青木瓜丝鲜蟹肉鸡丝沙律
大虾菠萝炒饭
海鲜酸辣锅
呢个份量唔算大 但海鲜系多嘅 而且里面嘅虾都好大只食都好多肉 唔错
三色冰
依杯就正正常常 唔太甜 我都几钟意饮
总括而言 依到好多野食拣 质素都几好 happy dinner😋