暴风雨的前夕比平时显得更特别宁静,全香港都严阵以待山竹的来临。黎紧可能要家中挨杯面,所以趁打风前食返个丰富晚餐。金记冰室有好多分店,每一间的食物都保持稳定的高水准,今次呢间也不例外。金记嘅餐牌选择非常多,餐牌的设计也好精美。打风前食得豪一D,拣多个𩠌食先。小菜嘅价钱都系40-60蚊不等,价钱非常抵食。我地拣左芝麻黑糖醋骨,凉瓜炆鱼块,风沙豆腐,韮黄叉烧炒滑蛋,再转杯特饮咸柠7先。芝麻黑糖醋骨好干身,唔会好油,比起咕噜肉更健康 (自欺欺人的说法)。糖醋骨肉质好爽,但仍然保持肉汁,唔会干到柴咁。黑醋嘅酸同芝麻的香,令味道不会好单调,赞!凉瓜炆鱼块的鱼块好大,炸粉唔会好厚,所以咬落去都系啖啖鱼肉。只系略嫌炸粉唔够脆,不过可能都炆的关系。豆腐呢D咁唔抵食嘅野我地好少会叫,但金记呢个豆腐我地差不多每次都会叫。豆腐系平野,但厨师好有技巧地将呢个平凡嘅豆腐炸得咁外脆肉软,实在不容易。豆腐嘅炸粉又薄又脆,咬落去更加惊为天人,点解入面系咁滑嘅,好似山水豆腐咁,估佢唔到。炒蛋又系另一样唔抵食嘅野但会在金记会叫。金记嘅韮黄叉烧炒滑蛋,韮黄好香,叉烧半肥瘦,蛋炒得好滑,非常好味。特饮咸柠7唔似一般茶餐厅只系用
特饮咸柠7唔似一般茶餐厅只系用咸柠檬,系用咸柠蓉冰球,溶左之后每一啖都有咸柠味,好好味。
2018-09-15