端午节2大2细去长洲玩过夜, 之前系openrice寻找边间正野食!! 点知系地图找唔到呢间店, 打电话去问路, 再加上长洲人热心教路, 终于找到啦, 原来系假日最好要订位. 不过好彩间舖已开设侧舖所以唔驶等就有位!!即时order 招牌小笼饱!! 好多汁, 一咬就流出来!!! 热腾腾!! o的汁好鲜甜, 唔落醋更加好味!!! 一定要试跟住试酒酿丸子, 原来系米酒汤圆, 第一次食, 好香既米酒味, o的汤圆细细粒皮薄花生多, 值得一试!!值得一试既口水鸡!! 有一定既水准, 花生酱麻酱多到盖住o的鸡, 好好味鸡丝粉皮都好正, 虽然o的酱同口水鸡有些相似, 都系花生酱麻酱, 但混起来真系好好味, 我2个小朋友食清成碟粉皮!!下次来一定要食多次!!
新舖好干净
多汁小笼饱
酒酿丸子
口水鸡
鸡丝粉皮
下次来一定要食多次!!
题外话/补充资料: 系海傍道慢慢行去中兴新街, 一唔对路即时问当地人, 或打电话即时有人接架, 间舖系街中间唔容易找到!!
2012-06-23
多汁小笼饱