2022-04-26 154 浏览
🌶🌶一人川菜lunch😈最近九龙湾新开左间川菜馆,一search之下发现佢有间正店喺观塘。由于附近从来冇川菜馆,佢即刻变左我嘅新宠儿,连续食左两日🤣👻(Sorry唔计星期六日已经第三日)❣️水煮鱼 配薯粉($60)其实酸菜鱼同水煮鱼我一定系拣酸菜鱼🤣但第一日见到水煮鱼好似多料啲就叫黎试下🤗水煮鱼闻落有好浓好香,仲有好多辣椒干,正‼️怕愈浸愈辣我已经夹哂出嚟😆但系都系愈食愈支持不住🤣鱼片同薯粉份量都好多,仲有莴荀、云耳、唐芹同芽菜。生鱼片冇骨啖啖肉😋莴荀有4大旧好爽口😚汤底浓而带麻非常惹味,绝对性价比高‼️不过薯粉有啲难咬,同埋愈食愈辣嘅关系食得有啲辛苦🤣美中不足系避免唔到水煮鱼必有嘅油,令到好快就会饱但整体都非常唔错❣️❣️酸菜鱼 配淮山面($60)第二日就食返我嘅最爱,酸菜鱼果然冇令我失望❣️鱼片一样都非常多,不过就少左莴荀同云耳,换嚟大量酸菜🤣不过酸同辣嘅比例啱啱好😋其实比较偏酸多,适合我呢啲唔系好食得辣嘅人😂汤底比水煮更清而不腻,冇过多油份唔会食济👍🏻最重要系因为汤清左,令鱼片味道都更加突出🤗淮山面滑嘟嘟比薯粉更易咬同挂汤😉我饮左好多汤都冇口渴😂十分推荐❣️❣️❣️今日冇食面要左白饭,食完唔系好够
🌶🌶一人川菜lunch😈
(Sorry唔计星期六日已经第三日)

❣️水煮鱼 配薯粉($60)
酸菜鱼

水煮鱼闻落有好浓好香,仲有好多辣椒干,正‼️
怕愈浸愈辣我已经夹哂出嚟😆但系都系愈食愈支持不住🤣
鱼片同薯粉份量都好多,仲有莴荀、云耳、唐芹同芽菜。
不过薯粉有啲难咬,同埋愈食愈辣嘅关系食得有啲辛苦🤣
美中不足系避免唔到水煮鱼必有嘅油,令到好快就会饱
但整体都非常唔错❣️

❣️酸菜鱼 配淮山面($60)

第二日就食返我嘅最爱,酸菜鱼果然冇令我失望❣️
鱼片一样都非常多,不过就少左莴荀同云耳,换嚟大量酸菜🤣
汤底比水煮更清而不腻,冇过多油份唔会食济👍🏻
最重要系因为汤清左,令鱼片味道都更加突出🤗
淮山面滑嘟嘟比薯粉更易咬同挂汤😉
我饮左好多汤都冇口渴😂十分推荐❣️❣️❣️

今日冇食面要左白饭,食完唔系好够饱🤣🤣因为太开胃
下次都系要返面😂

❣️鱼川酱手撕鸡($38)

鱼川酱包括一啲辣酱同平时食肠粉𠮶啲花生酱,估唔到又几夹🤣
避免左太辣又有少少甜😽
鸡肉份量都正常,都有唔少鸡髀肉👍🏻
仲有少少生菜一齐食解腻😋

餐厅仲系试业阶段,地方虽大但客人都超多,等候时间不免耐左啲。不过员工态度都好好系咁讲唔好意思,我地追完一次单食物都好快到👍🏻

回头率:5/5
又平又好味,餐厅仲有海南鸡胡椒猪肚鸡猪手饭等等
连食3日知咩料啦😈
2022-04-25