2018-11-29 51 浏览
朋友生日食饭book左呢间伦住蒸食蒸气海鲜,去到先知原来系伦哥私房菜嘅系列,今次就主打蒸海鲜。伦哥就出左名多野食,由我地入去个一刻,咩都唔洗叫就已经有碗虫草花汤饮。之后先比个餐牌你拣每一样海鲜点样整,就自己剔番个调味,之后就会咁多盘拎过黎。本身以为系好似9层塔个d全部一齐蒸,之后续层续层食落去,点知完来唔系,系一层一层蒸,店员会set好时间,够钟就拎比我地食咁样。虽然就有少少取考,但系最重要都系食物味度同质素。圣子我地拣左用蒜蓉蒸,味道一定好食,面而佢用料都几新鲜,都几肥美,肉质都够爽脆。姜葱蒸花甲带出左花甲嘅鲜味,亦都唔会话有沙/ 死花甲开唔到壳嘅问题。我最钟意呢个剁椒酱蒸虾,香口野味带少少辣味,虾肉结实爽口弹牙,正👍🏻清蒸蔬菜中间清清口味,估唔到就咁清蒸蔬菜都咁好味,紫薯劲香甜,南瓜亦都蒸到岩岩好,好腍好甜,好有惊喜。之后我地拣左黑皮蒸鲍鱼,系屋企呀妈都会咁样蒸鲜鲍,肉质都几弹牙,易咬唔会过熟变硬,好好食。size亦都唔算细,合理。而龙虾就拣左清蒸,亦都系店员推介,话可以食番龙虾鲜味,清蒸就会最显鲜甜,唔会比调味cover左个鲜甜。又真系冇讲错,真系好鲜甜多汁,唔会腥同涩,好好食,
虫草花汤

蛏子

花甲

鲍鱼

而龙虾就拣左清蒸,亦都系店员推介,话可以食番龙虾鲜味,清蒸就会最显鲜甜,唔会比调味cover左个鲜甜。又真系冇讲错,真系好鲜甜多汁,唔会腥同涩,好好食,同外国专食蒸龙虾嘅餐厅有得比,睇得出佢地用料好新鲜。
龙虾

最后花蟹就用姜葱蒸

除左海鲜之外,另一个好有惊喜嘅系个鱿鱼肠粉,劲劲劲好食。花生酱加鱿鱼蒸肠粉,热辣辣同花生酱劲香,冇谂过咁好食。

到最后有个蒸生炒糯米饭,已经太饱食唔晒喇。但系系好足料,腊肠、排骨、南瓜、花生、芋头,劲多材料好香口,只不过成晚太多野食,食唔晒。

最尾仲有得任食黑糖冰凉粉,食左咁多野用呢个冰冰凉凉嘅冰粉做完结,真系好满足,仲要每人只系$238,新系抵食到爆。个人觉得比伦哥私房菜更抵食同更有水准。

• 鲜鱿肠粉