2006-10-31
行完山由赤柱落返中环,老友们不是港岛人,不熟中环区,是次由我发板。装修后环境干净o左,而且室内没有一阵怪怪味。由于大家不是太肚饿,所叫的亦不多。饺子三款,有羊肉、芹菜、白菜,其中以羊肉最好味,一来羊肉味道好呛,二来还有京葱,两者加埋就香上加香;而芹菜饺亦不错;白菜饺就较普通。小笼包-包皮竟与饺子皮一样,饺子有咁厚皮无可厚非,如果小笼包都是用咁厚皮,真系唔多好食,而且汤汁又少。酸辣汤-味道偏辣,酸味不够,但材料极多,可以加分。担担面-比以前有进步,面身好、又爽又弹牙,汤底又够浓,花生味好香,又有粒粒花生碎。雪菜肉丝炒年榚-这道较清,不算太多油,年榚做得唔错,软硬道适中。素鹅-我觉得烟熏味唔够,朋友就嫌太重。但料的甘荀、冬菇等就劲腍,唔多好食。咕噜肉-似是糖酸肉排多D,以我的标准是唔合格。银丝卷-睇落一般,我就无食,唔想浪费quota。每人再要一杯山渣茶或豆浆,山渣茶唔错,味道几清又唔会过甜埋单$350,真系劲抵。
装修后环境干净o左,而且室内没有一阵怪怪味。
由于大家不是太肚饿,所叫的亦不多。
酸辣汤-味道偏辣,酸味不够,但材料极多,可以加分。
咕噜肉-似是糖酸肉排多D,以我的标准是唔合格。
银丝卷-睇落一般,我就无食,唔想浪费quota。
每人再要一杯山渣茶或豆浆,山渣茶唔错,味道几清又唔会过甜
埋单$350,真系劲抵。