2015-12-07 1084 浏览
朋友带去食沾面wor 顾名思意即系用D汤汁或者食材沾D上个面度 去到店家好细心咁用图文说明食用沾面嘅步骤 先知道自己叻过笼 沾面系日本唔算系一种历史久远嘅食品/法 翻查资料都不过系十零年历史 比起我后生得多 初初系专门提供俾一D体力劳动嘅工人 配合佢哋嘅需要 所以面条较粗而且分量颇多 同时方便工人们快速进食 所以用面沾汤嘅方法国 令面条在不太热的情况下能方便迅速食用 叫咗份时令嘢-海胆沾面 面未到已经闻到浓浓嘅海胆味 一碗海胆浓汤加一碗铺满海胆同鱼子嘅粗面 边上伴以紫菜 糖心蛋 笋条同葱花 夹一撮面条伴以海胆再将之浸浸落D汤度 入口先系一阵好厚好浓郁嘅海胆味 之后系面条嘅烟靱感加上海胆又滑又rich嘅特质 令口感变得丰富 你又会因为几粒鱼子嘅脆卜卜而令到成件复杂起嚟 有时候不得不佩服日本人系设计一件事件嘅过程中 考虑前前后后嘅周详性 佩服
2015-11-18