2023-08-04
7月9号上午看完卡地亚珠宝展好饿,知道4楼开了间新餐厅就去试试。进门看见接待小姐姐穿马面裙挺好看的。人不多,好快就有位。点了一份鲍鱼烧卖、一份肠粉、一个荔枝甘露(甜品叫即上)。烧卖15分钟就到,太饿,好快食晒。之后就系漫长嘅等待……人唔系多,1/3都无坐满,等咗足足30分钟,我已经饿到两眼空空望住窗外。呢个时候马面裙小姐姐行过黎问我啲野上晒未,我话仲有一份肠粉一个甜品。跟著甜品好快到,超细份超难食,睇落系yogurt, 其实系打发嘅奶油。但系太饿,就照食晒。食完甜品,肠粉都好快到,一份切成5、6小件,我啱啱先食完一小件,有个waiter就攞单过黎叫我埋单!当时真系火都黎,不过我无发作,睇下张单。我问佢上面嘅“小菜”系咩,佢反问“无上咩?”我话无。跟住佢攞走咗张单去改。系啦,因为我大肚无饮茶,但系23蚊茶位费照收。同埋无提我故宫之友可以有优惠。P.S. 我隔离有张大台一班后生仔食完饭之后开咗两个半岛蛋糕庆祝,睇到我更加饿。我仲以为开咗新餐厅以后就唔使出馆去金玡居,但系食完呢餐觉得金玡居好好多!以后唔会再黎!呢个餐厅唯一嘅好处就系我上个礼拜日去金玡居几乎唔使再等位啦!