2019-03-31 78 浏览
近排天气冻返少少,就同朋友一齐打下边炉,一早就听闻养心殿既汤底养生又好味,所以我地就试下呢间。餐牌度有好多比较少见嘅菜式名,例如系:猪天梯、牛胸爽、新鲜鸡拂、台湾水晶冰菜等等,本身想试下牛胸爽,但因为每日数量有限,我地落左单店员话卖哂,so sad惟有下次黎试。汤底方面,我地点左麻辣锅同埋美人锅,麻辣锅可以免费追加鸭血一份,鸭血口感软滑,配上麻辣锅汤底非常惹味,如果唔系惊食唔哂其他野,我应该会再叫多份!至于美人锅,未放野食落去之前,我已经饮左一碗汤,个汤好足料,用左乌鸡、红枣、枸杞,仲有富有骨胶原既桃胶黎熬制,味道清甜,补而不燥,搞到我一边打边炉一边饮个汤,超正。不过,要弹嘅系个桃胶有d少,我同个fd每人得一啖份量,就冇哂,如果有多d桃胶会更好。由于担心打边炉食太多肉,我地就点左个蔬菜盘,菇同菜都有d,而d菜好新鲜翠绿,不过,粟米要早d放落去渌先得,如果唔系去到最后先渌,就会好似我地咁渌左好耐。呢度嘅雪花肥牛脂肪分布得好平均,食落唔觉肥腻;手打丸好新鲜弹牙,我最爱嘅系芝士牛肉丸,一咬落去d芝士就咇哂出黎,芝士控必食;而手包鱼皮饺都好好味。第一次食冰菜,坊间好多火锅店都冇呢款菜,一渌完棵

第一次食冰菜,坊间好多火锅店都冇呢款菜,一渌完棵野表面有好多水珠,口感滑潺潺咁,咬落好爽脆,好特别。

响Facebook 签到打卡会有野饮送,我就叫左杯杞子菊花玉露,饮落似菊花茶咁,唔太甜。