2020-04-12 368 浏览
之前去开台湾都有帮衬过洪师傅,而且次次都中意买佢地嘅牛肉干食。唔讲唔知,原来洪师傅竟然喺旺角依度开左铺,上网睇翻先知原来上年已经开左,仲要有唔同分店添。旺角依间喺大马路,位置好易揾,今日放工就专登过黎试下。因为近排疫情关系,开放嘅位置唔系好多,好彩早少少入,如果唔系就要慢慢等。一坐底发现每张台面都摆左支搓手液,都几贴心。晚市有dinner set,包一杯野饮,我叫左红烧牛肉面配珍珠奶绿,大概$70几蚊左右,我觉得价钱可接受。同埋野食都上得几快,叫完无耐就有。我拣左粗面,系我最爱嘅刀削面,面煮得岩岩好而且食落有口感。牛肉分量虽然唔多,不过煮得好淋,都唔错。唯一有样野系我觉得牛肉汤底比较淡味,唔够突出,如果再多翻啲牛肉鲜味就会更好。成碗面嘅分量我觉得麻麻啦,不过冻饮就好大杯。好欣赏杯奶绿唔会过甜,我觉得甜度岩岩好,唔会好似平时出面饮开𠮶啲珍珠奶茶咁全部都劲甜,而且珍珠都几Q弹,唔错。虽然食完之后始终觉得同台湾嘅有分别,系争左啲无咁好食,不过整体上我觉得可以黎试下啊。

2020-04-09