2020-09-24
今晚到我想打尖!本来今晚系要煮饭既,但今日我唔记得带饭,男人明天又唔洗带,反正又想罢工就出去食啦! 谂左一轮,决定去脆意鸡食! 去到,男人未到我就周围行,行到樱拉面,见到无人即刻同男人讲要转plan! 我唔容许一间咁好食既小店无人!So far去左几次,每次都有惊喜! 广岛生蚝拉面 $75我就睇都唔睇就话要呢个,因为试过好好食,今次既蚝都系肥嘟嘟,好甜! 75蚊有3只,个拉面...我食得出厨师既用心,因为我地每次叫既两碗面个汤既咸度同浓度会因为个配𩠌有所唔同!好明显我呢碗系咸同浓过之后讲个碗~ (其实我仲谂住懒唔影,但下一碗出场我即刻放低我对筷子XD)蓝鳍吞拿鱼腩大葱拉面 $138真系每一次黎都有惊喜! 佢地先放低鱼子,大葱,一旧我地望左几眼但又唔知想点既野,结果当厨师攞碗面出黎仲有火枪... 厨师先攞支针串起烧个鱼油,个下真系眼都凸埋! 系真系烧佢,迫尐鱼油既香落碗面到... OMG! 之后仲要再烧埋个几块吞拿鱼腩,我望住真系觉得好开心! 厨师教我地先饮个汤,再捞少少再饮,然后先捞埋哂食! 我食个片微烧过既腩,哗~幸福到即刻send俾几个老友! 呢个汤系比较淡,但唔会抢左吞拿鱼腩,食
So far去左几次,每次都有惊喜!
广岛生蚝拉面 $75
好明显我呢碗系咸同浓过之后讲个碗~
(其实我仲谂住懒唔影,但下一碗出场我即刻放低我对筷子XD)
蓝鳍吞拿鱼腩大葱拉面 $138
厨师教我地先饮个汤,再捞少少再饮,然后先捞埋哂食!
我食个片微烧过既腩,哗~幸福到即刻send俾几个老友!
呢个汤系比较淡,但唔会抢左吞拿鱼腩,食落好和谐~
杉板烧牛舌 $32
你问我,呢个就有少少失望既,因为我地之前食过牛舌拉面,好好食! 但呢个偏干身,但唔柴, 只系我会希望好似个拉面个次咁,但佢都juicy架,只系我个人唔钟意(钟意香口既,比较硬身既会钟意)
其实我仲好挂住个海胆蟹饼架,但又想试其他麻,下次应该都会返去蟹饼怀抱XD