2016-04-12 14717 浏览
复活节同屋企人去食lunch buffet , 拣咗佐敦恒丰酒店嘅《红烟窗餐厅》。之前食过几次呢间餐厅嘅dinner buffet,感觉唔错 ,今次见复活节无加价,跟平时假日同价 ,成人$288/位加一,小童$248/位加一,有生蚝、长脚蟹 等正嘢食,仲每人送一蛊椰汁炖官燕 ,午市都咁笋,一定要试 喇!是日一家人12点零钟到达餐厅,场内已有不少客人, buffet一开始,更是人头涌涌……首选生蚝、加拿大雪场蟹脚 : 餐厅一如过往慷慨,生蚝源源不绝,任攞唔嬲 !生蚝肥美,鲜甜无沙 !雪埸蟹脚, 肉质鲜甜爽口 但有少少咸,无咁一流!我哋食完一碟又一碟,简直系回本美食  !接下来食下刺身+寿司 : 三文鱼刺身/寿司 ,厚切新鲜肥美 ,油脂甘香 ,口感丰富!立鱼寿司 , 新鲜唔腥。吞拿鱼寿司 有鱼香。玉子刺身/寿司 : 甜蛋好好味!翡翠螺、沙律 : 翡翠螺,够新鲜爽脆 !沙律 配料多多,生果鲜甜!热盘种类巧多  : 虾饺,有大大只爽虾 !烧卖、牛肉球等好好食,唔会差过高级酒楼!搞到大家点心都吃多一次 , 尤其小朋友!烧牛扒 ,薄切肉质唔会韧,刚刚好!香煎
复活节同屋企人去食lunch buffet
,今次见复活节无加价,跟平时假日同价
等正嘢食,仲每人送一蛊椰汁炖官燕
,午市都咁笋,一定要试
喇!

首选生蚝、加拿大雪场蟹脚
: 餐厅一如过往慷慨,生蚝源源不绝,任攞唔嬲
!生蚝肥美,鲜甜无沙
!雪埸蟹脚, 肉质鲜甜爽口
但有少少咸,无咁一流!我哋食完一碟又一碟,简直系回本美食
 !
生蚝
接下来食下刺身+寿司
: 三文鱼刺身/寿司
,厚切新鲜肥美
,油脂甘香
,口感丰富!立鱼寿司
, 新鲜唔腥。吞拿鱼寿司
有鱼香。玉子刺身/寿司
: 甜蛋好好味!
刺身+寿司
刺身
翡翠螺、沙律
: 翡翠螺,够新鲜爽脆
!沙律
配料多多,生果鲜甜!
沙律配料
热盘种类巧多
 : 虾饺,有大大只爽虾
, 尤其小朋友!烧牛扒
,薄切肉质唔会韧,刚刚好!香煎大虾
,肉质爽弹,连吃几只
!咕噜肉
,肉质松软好味!芝士焗扇贝
, 芝士味浓,好味!串烧肠,小朋友至爱!炸虾丸、炸鱼、炸鸡等,够香脆!仲有炒饭、意粉、卤水蛋、豆腐、烧味、渌面档、酥饼、pizza等等,每样试少少,都唔错
啊!
甜品亦多样化
:  芝士蛋糕,芝士味浓! 黑芝麻、朱古力、芒果卷蛋,软绵好味!朱古力蛋糕,味道浓厚!绿茶蛋糕,绿茶味淡!芒果黑糯米,糯米烟烟韧韧,可惜味道过淡!有自助班㦸机
,小朋友大爱,有得食又有得玩
, 操作简易,按下ok制, 一分钟有得食
,班㦸口感松软,自由配搭酱料、雪糕等,特别美味
!仲有好多豆腐花、jelly、奶冻等等,食之不尽呢
甜品
甜品
Dreyer's 雪糕
: 有杯装及雪条装,味道有芒果、朱古力、蓝莓芝士、开心果等等
生果
: 西瓜、蜜瓜、哈蜜瓜等等,唔够甜
生果
食到大半场,侍应生还为每位客人(包括小朋友),送上椰汁炖官燕一蛊
,椰汁香滑润喉
又有碎燕咁滋补
,够晒足料
啊!
椰汁炖官燕
今餐劲正
,抵食又满足

2016-03-28
$250.2 (午餐)
生蚝
刺身+寿司