2014-07-03
2021 浏览
丸亀呢间乌冬以半自助方式去经营,佢最大特色就系自己决定加唔加配菜,而配菜就系以天妇罗系列主打,天妇罗既食物一向以香、脆、鲜为主,最忌就系碰到水同汤,所以丸亀都好有技巧提供碟仔盛配菜。系九龙尖沙咀区,要揾一间坐得舒服,而价钱合理既餐厅唔会太难,但难就难在连食物都要特色而且好味,好味既程度系要令你有再想翻食既感觉。今天去到丸亀叫左一个最普通既酱油乌冬加大,然后再夹左半条竹轮、一件炸鸡、同埋天妇罗鱿鱼。咁样就已经75蚊啰,出面一般茶餐厅可能会平十蚊,但系舒适程度就明显不及。丸亀入口似饭堂,自己啰住个盘去点菜,好处系即时睇到佢地煮乌冬,包新鲜,不过可能系员工成日畀人望住,压力太大,我当日见到煮乌冬既职员对住我在内既三个客人都有少少手忙脚乱,仲差D打烂野,似乎佢地需要多少少培训先得。原本一条龙式既点餐最易塞车就系选天妇罗既位置,因为天妇罗配菜唔系每样都煮定一堆出黎,所以如果想食某款而出面又无,要叫职员整畀你既话就好易搞到后面大塞车,而虽然佢地出既天妇罗有灯照住Keep温度,但实情都唔系帮到几多,油炸野本身快热快冻,冻左就会出油,所以选择时小心睇就知边D系炸左好耐。我系个乌冬上面加上大量既七味粉同
系九龙尖沙咀区,要揾一间坐得舒服,而价钱合理既餐厅唔会太难,但难就难在连食物都要特色而且好味,好味既程度系要令你有再想翻食既感觉。 今天去到丸亀叫左一个最普通既酱油乌冬加大,然后再夹左半条竹轮、一件 炸鸡、同埋天妇罗鱿鱼。咁样就已经75蚊啰,出面一般茶餐厅可能会平十蚊,但系舒适程度就明显不及。
我系个乌冬上面加上大量既七味粉同埋少量鲣鱼汁增加鲜味,而亦系三款配菜上加上天妇罗汁。
食左一口乌冬,发觉佢地既乌冬煮得弹性爽口韧度都洽到好处,即使系出面价钱去到几十蚊一包既急冻新鲜乌冬都未必有咁既口感,新鲜手造即煮确实零舍唔同。
个汤虽然加左好多配味粉,但饮落口仍然饮到本身酱油既浓郁鲜味,不过饮多几啖都会觉得口干干地,但系个热汤同乌冬始终系最佳配搭,每口乌冬都混和酱油鲜香,系舌头同牙齿之间不断来回咬碎,烟韧性同鲜甜味刺激晒成个口既感觉。
竹轮天妇罗仲系热热地,但系食落唔系太有味,可能本身竹轮就唔系太有味果种食物。
胡麻炸鸡虽然凉左,不过食落几好食,外层炸皮仲系脆脆地,里面既鸡肉就好滑,鸡柳肉每啖都有汁出,真系有少少出乎意料得。
海苔鱿鱼天妇罗就唔系太有惊喜,凉左而仲脆已经合格有余,味道方面都少鱿鱼味,烟烟韧韧几好食。
丸亀既价钱同质素绝对合理,而环境又比较静,又可以坐得耐,唔系出面茶餐厅咁赶,如果有个地方可以边食边倾边休息,呢度绝对系一个好选择。
题外话/补充资料:
丸亀堂食完要自己将盘同碗啰去返却口畀人清理,但事实系有部份人就咁走左去,而且有D「唔系香港人既华人」好无礼貌咁系点餐位打尖同大呼小叫,非常失礼,希望众食家慎戒之。