2021-09-21
Bookmark左呢间铜锣湾小店超耐!好多人都大赞佢嘅慢煮安格斯封门柳意粉!而佢最近仲推岀左海胆意粉!即刻心心眼左~楼上cafe 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙫𝙚𝙧 细细间,座位唔算好多,weekend就最好book定位啦~ 夜晚黎到,set dinner选择唔算好多,不过就有齐前菜、餐汤、主菜、甜品、饮品,份量十足~𝙎𝙚𝙩 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇🐣慢煮鸡胸沙律鸡胸肉质相当软腍,入口香草味浓郁。𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒮𝑜𝓊𝓅🥔椰菜花浓汤椰菜花浓汤比想像中富咸香,有粒粒薯仔增添口感。ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒🐮慢煮安格斯封门柳 (10oz) • 炸薯枣 • 阿根廷青酱 $288基本上个个嚟到都会嗌封门柳!厚切封门柳望落好红好生,但又唔会有血水渗出。肉质柔软好有咬口,略嫌牛味偏淡 ,胜在酱汁味道唔会太重而盖过牛香。当日黎到无晒炸薯枣,以炸薯条取代,香脆饱满富咸香。🌊极浓海胆扁意粉 $220完全系为左呢碟意粉而黎!见到每条意粉都裹满海胆酱汁,仲有大大块炙热海胆舖面,真系流晒口水!面条软硬适中,可惜单食意粉 海胆味比想像中淡,有小小失望。(究竟系咪我太重口味?!) 不过舖面嘅海胆落得毫不手软,毫无腥臭味。将面头成块海
𝙎𝙚𝙩 𝘿𝙞𝙣𝙣𝙚𝙧
𝒜𝓅𝓅𝑒𝓉𝒾𝓏𝑒𝓇
🐣慢煮鸡胸沙律
鸡胸肉质相当软腍,入口香草味浓郁。
𝒟𝒶𝒾𝓁𝓎 𝒮𝑜𝓊𝓅
🥔椰菜花浓汤
椰菜花浓汤比想像中富咸香,有粒粒薯仔增添口感。
ℳ𝒶𝒾𝓃 𝒞𝑜𝓊𝓇𝓈𝑒
🌊极浓海胆扁意粉 $220
完全系为左呢碟意粉而黎!见到每条意粉都裹满海胆酱汁,仲有大大块炙热海胆舖面,真系流晒口水!面条软硬适中,可惜单食意粉 海胆味比想像中淡,有小小失望。(究竟系咪我太重口味?!) 不过舖面嘅海胆落得毫不手软,毫无腥臭味。将面头成块海胆捞几条意粉一齐食 就真系有极浓嘅感觉~
𝒟𝑒𝓈𝓈𝑒𝓇𝓉
🍯Hojicha chiffon +$25 (单点 $40)
戚风蛋糕淋满伯爵茶cream。蛋糕湿润有弹性,忌廉软滑,望落色水唔算好深,但焙茶香气又几突岀,属大众浓度,略嫌甜度偏高左啲。
ℬ𝑒𝓋𝑒𝓇𝒶𝑔𝑒
🍹Earl Grey Elderflower Soda +$15 (单点 $42)
当伯爵茶遇上接骨木花,系Edo提子软糖~ 童年嘅味道呀~
整体嚟讲,慢煮安格斯封门柳同极浓海胆扁意粉无想像中咁惊艳,究竟系咪我太重口味?! 不过有机会都想lunch再去试下个慢煮安格斯封门柳扁意粉配温泉蛋。为封门柳平反!同埋意粉价钱都只系一百头,又舖满牛肉,好似几抵食呢~