2007-08-06
寻日我个靓靓女朋友话要去彩虹食糖水, 咁下昼就去啦. 一排冇去, 发觉铺面扩充左, 睇下个Menu, 原来价钱都扩充埋, 以前十零蚊一个糖水, 宜家救胆死卖廿几三十蚊. 招牌货rainbow 卖$25, 松记有类似o既幻彩明珠只不过系卖$15. 杨枝甘露佢要$25, 松记只收$18, 真系贵得无理头.最后点左杨枝甘露($25)同海底椰凉粉($20). 杨枝甘露普普通通, 我觉得杰左D, D 西米好似冇过清水咁. 海底椰凉粉竟然有冰垫底, 我又唔系叫凉粉冰, 凉粉咁cheap o既野都要悭?身为大埔友, 实在好想支持下D 街坊小店, 不过呢间野直系好唔掂, 加价加到好似要报仇咁, 服务同食物又不能做到与价钱并进, 想我再去都难.做生意要有heart, 否则由朝到晚播圣诗都冇用.
做生意要有heart, 否则由朝到晚播圣诗都冇用.