位于尖沙咀宝勒巷嘅烧肉臻 烧肉店嚟喺系我心目中一直有个位置🎖️主打日式烧肉 除咗较常见嘅日本和牛同美国安格斯牛 仲有提供香港少有嘅鸟取和牛 同一啲特式肉类 例如鹌鹑等等😋呢度仲系全港第一间引入自助清酒贩卖机嘅餐厅嚟架上次同朋友饱到捧住个肚走 今次都一样无留手😆▫️前菜/小食青苹果沙律好大盘🍏有爽口嘅青瓜丝同苹果丝 加埋蟹籽同蟹肉 酸酸甜甜好开胃 而烧鳕鱼干系我食日本嘢每次必点 烘到脆脆地好香口 点埋蛋黄酱劲好味▪️牛类要咗两款主打 第一款系日本和牛牛颈脊 系店员推介俾我哋 果然冇介绍错🤤好耐冇试过入口即溶嘅感觉 油脂够香又唔会太过腻滞 而且劲大一块 两个人share啱啱好 另外仲有呢度嘅招牌 牛肉盛合 系厨师发板嚟嘅 精选咗唔同嘅牛肉部位🐂有7款咁多 分别有美国同日本嘅牛 每款有两件 日本和牛嘅牛背峰同belly位 唔洗讲当然又系正 虽然不及牛颈脊嘅溶化程度 不过都半溶架啦😝而美国牛我就偏爱封门柳同埋牛小排 两款嘅肉质都好软稔 牛味仲好浓郁▫️鸡类上次食过炭火鸡 一直念念不忘 望落去黑蚊蚊嘅鸡🦃意料之外咁好味 师傅好好人帮我哋烧 处理得好好 除咗鲜鸡肉味 仲有淡淡嘅炭烧味 肉质好松化 而日本鸡

上次同朋友饱到捧住个肚走 今次都一样无留手😆
▫️前菜/小食
▪️牛类
▫️鸡类
上次食过炭火鸡 一直念念不忘 望落去黑蚊蚊嘅鸡🦃意料之外咁好味 师傅好好人帮我哋烧 处理得好好 除咗鲜鸡肉味 仲有淡淡嘅炭烧味 肉质好松化 而日本鸡颈我都大推 调味好正 劲香
▪️猪类
简单地叫咗两款 第一款系豚肉入包住蒜芯 口感较有层次🐖而另一款中间系明太子同紫苏 豚肉本身已经好香 食到中间嘅明太子 将味道再提升咗
▫️海鲜类
师傅真系劲好人 大部份嘅海鲜都帮我哋烧埋🥹白鳝几肥美 点少少柚子味嘅酱料 味道清新 而南非鲍鱼烧到好稔 好有鲜味🦪如果同我一样系蒜蓉爱好者 就要叫呢个日本蒜蓉大虎虾 烧完都好大只 将蒜蓉毫不吝啬咁放喺面一齐烧 系会令我好回味嘅味道🦐最后甲罗烧我尝试自己烧 谂住好简单 点知原来未烧够🤣好彩店员见到 教返我哋应该烧到咩程度 最后终于有完美嘅成品 蟹膏蟹肉份量平均 鲜味浓郁得嚟唔浮夸 配cracker食啱啱好