2021-05-31
2021年5月29日 晴今日同男朋友去西贡玩完水, 谂紧晚餐食咩好时, 醒起之前经过呢间餐厅就打算睇下有冇得walk-in。去到其实已经full 左, 但侍应就留左我地电话, 话可能要等45 min, 咁我地就系西贡行下坐下先la。 行左个圈坐左一阵餐厅就打电话来, 比我想像中快, 大约等左30min 到就有位。间餐厅有2 层同室内室外, 我地就安排左坐bar 枱位(张櫈比想像中舒服, 唔会坐到好攰), 可以望住厨师整野食。叫餐时个侍应都好用心推介边款牛好, 本身想叫rump cap, 但佢冇晒所以叫左flank (但佢唔系推介呢款😂)叫完切好块肉佢会拎黎俾你睇一睇再同你讲切左几多gram, 几好.炸五花腩$68, 一共有8粒, 试到有d 紫菜粉系面, 佢个酱好好食, 系辣辣地ge mayo, 仲有青柠俾你唧。个皮有dd 硬, 但咬入去有油脂又几松化, 点埋佢个酱好食。Smokey Lamb Burger $98, 好juicy, 个包皮有煎过的, 馅料饱满, 羊唔会so, 仲配有几片酸瓜系出面, 唔错。Potato Gratin $50, 呢个超好食, 热辣辣上碟, 有好浓ge 芝士
Potato Gratin $50, 呢个超好食, 热辣辣上碟, 有好浓ge 芝士, 食完会想再食😍😍😍
Flank $78/100g, min 200g, 呢到230g, medium rare. 切个阵个牛有d un, 但食落肉质都淋, 上网睇话呢个部位系会比较硬, 但肉味都几好, 整体黎讲唔错, 好食🤤
最后食完叫多左个心太软食$80, 超级好食!!!!!!做到流心效果, 朱古力味浓, 配埋个雪糕有冰火交融ge 感觉, 必食!
成晚一路食一路望住厨师整野食, 好好睇, 佢地d 摆盘好有心机, 亦都好大份好足料, 睇到我想试晒咁多款野食呢个价钱有呢个份量又有得睇住整野食好超值☺️☺️☺️