2023-01-15
写食评系一个值得继续嘅小坚持!睇返纪录即刻知原来对上一次食呢间(嘅前身)系一年前一月头!个次系禁晚市堂食前最后一餐,估唔到取消晒啲疫苗通行证之后又嚟呢间(虽然唔同咗⋯)座位唔系好多,但系都有好多顾客keep住嚟。我系一个贪心嘅人三小碗选择好多,可以一次过试到多种口味,所以叫咗三小碗食!份量啱啱好,类似酒店自助餐排队装𠮶啲,唔系得几条,价钱又实惠,平民大众化。仲要每小碗都俾埋一只匙羹你,好方便。我系顺次序由清汤食到浓啲嘅冬阴功汤底嘅。牛丸好弹牙,清汤就咁饮真系清啲,但系肉眼睇就同船汤颜色差唔多。猪颈肉大大件!外表睇落似油炸鬼,食落烟烟韧韧好香口,仲有啲芽菜、香葱。冬阴功汤底充满浓浓嘅香茅味,好泰国feel!除咗自己点嘅扎肉,仲有车厘茄,而且有好多菇。不过个冬阴功汤食嘅时候要小心啲辣椒籽,因为都真系有啲辣🥵酸辣无骨凤爪沙律有洋葱丝、红萝卜丝、生菜同芫荽,少少酸,唔会太辣,好好食,呢个价钱($22)值得加一份嚟试吓啊,下次仲想试埋青木瓜沙律正宗泰式海南鸡饭摆盘好靓,啲饭好有泰国米with椰浆嘅感觉,只鸡好似黄油鸡咁,食得出系鸡髀肉,唔使掂酱都已经好好食,但系有少少咸,相比之下三小碗比较出色肚
座位唔系好多,但系都有好多顾客keep住嚟。我系一个贪心嘅人三小碗选择好多,可以一次过试到多种口味,所以叫咗三小碗食!份量啱啱好,类似酒店自助餐排队装𠮶啲,唔系得几条,价钱又实惠,平民大众化。仲要每小碗都俾埋一只匙羹你,好方便。 我系顺次序由清汤食到浓啲嘅冬阴功汤底嘅。 牛丸好弹牙,清汤就咁饮真系清啲,但系肉眼睇就同船汤颜色差唔多。 猪颈肉大大件! 外表睇落似油炸鬼,食落烟烟韧韧好香口,仲有啲芽菜、香葱。 冬阴功汤底充满浓浓嘅香茅味,好泰国feel!除咗自己点嘅扎肉,仲有车厘茄,而且有好多菇。不过个冬阴功汤食嘅时候要小心啲辣椒籽,因为都真系有啲辣🥵 酸辣无骨凤爪沙律有洋葱丝、红萝卜丝、生菜同芫荽,少少酸,唔会太辣,好好食,呢个价钱($22)值得加一份嚟试吓啊,下次仲想试埋青木瓜沙律 正宗泰式海南鸡饭摆盘好靓,啲饭好有泰国米with椰浆嘅感觉,只鸡好似黄油鸡咁,食得出系鸡髀肉,唔使掂酱都已经好好食,但系有少少咸,相比之下三小碗比较出色 肚饿嘅关系,我地仲点咗个泰式猪肉生菜包。虽然已经配埋生菜,但个人觉得都系偏咸,好彩叫咗嘢饮 见到呢个活动都几得意,星期六、日有个竞食挑战赛,原来上榜有$120 礼券送,冠军仲有得全年免费食面!
几饱嘅一餐,不过我觉得如果有埋甜品就好啦