2019-07-04
放假四围"贡",今次落禾𪨶走一转。自从"吉"字头超市搬走咗都好耐冇来。行咗一轮,又系揾食时间,想饮茶坐耐D,"龙"字头果间把鬼,唔会考虑,"渔"字头以前帮衬开不过又想换下第二间。走落地下见多咗几间食肆。呢间招牌有个"沪"字,都估佢系食上海野。但望入去竟然见有人食紧凤爪同马拉糕! 咁揽鬼嘅?! 喺门口揾张点心纸睇下,原来午市有广东点心。见佢都坐满人,好!就试下呢度。等咗一阵就有位,甫坐抵太太就惊叫: 高力豆沙呀! 一碟有两只,太太至爱,走唔甩啦!话晒系上海食店,来个汤面加点心crossover!先来小笼包,够热,有汤汁包住,唔错!阳春面,面底普通,反而个汤有好浓鸡香味,唔系咸到呕果种。高力豆沙,够热,ok,豆沙饀足,但我觉得多D沙糖更加好。另外广东点心就要烧卖和鲜竹卷。都唔错,其实佢广东点心选择唔多,都系最最最大路果几样。食饱先见到隔离台叫了个四小碟,好精致咁,有肴肉,粉皮之类,好似都几正,下次要试下!
话晒系上海食店,来个汤面加点心crossover!
先来小笼包,够热,有汤汁包住,唔错!
阳春面,面底普通,反而个汤有好浓鸡香味,唔系咸到呕果种。
高力豆沙,够热,ok,豆沙饀足,但我觉得多D沙糖更加好。