2019-01-14 275 浏览
今期莆田又有新食材 - 莆田海蛎节!莆田的海蛎会养300日才推出市面, 而且系富有微生物及由山上流下的山泉水的海洋中养殖, 无污染! 仲会减少腥味添!今次莆田海蛎节有1个价钱食到2款不同的海蛎美食! 优惠价$188可以六选二! 我拣左福建特色海蛎煎 & 九层塔香焖海蛎.福建特色海蛎煎 - 用海蛎加蛋煎香, 十分似台式的柯仔煎, 海蛎有大有小的, 粒粒都饱满胀卜卜, 海蛎先调味煎香, 再倒入蛋酱, 可以食到海蛎的原味, 好鲜甜, 蛋又岩小朋友食!九层塔香焖海蛎 - 十分香, 十分野味!!! 九层塔把海蛎带到另一境界!! 海蛎用粉包好炸香, 再加入九层塔去焖, 味道浓郁, 海蛎更有口感! 食唔停口呀!!!除左海蛎, 仲有其他名菜:酥炸芋芯 - 睇落好似甜品, 外脆内软, 口感特别, 只取芋芯部份黎做, 原来系莆田家乡风味代表作之一!百秒黄花鱼 - 黎莆田必食, 十分鲜滑, 鱼肉滑不留口, 饮埋鱼汤先识食, 精华所在!兴化炒米粉 - 莆田米粉被誉为「白如雪,细如丝」, 极幼细的米粉, 有烟韧的口感, 再加上十分丰富的配料, 有虾/蚬/肉/花生/蛋/菜/紫菜等等, 回味!
今期莆田又有新食材 - 莆田海蛎节!

福建特色海蛎煎

九层塔香焖海蛎

除左海蛎, 仲有其他名菜:

酥炸芋芯

百秒黄花鱼