2021-07-24
#BELLYwongs_wongs 💛啱啱開始接觸食生野嘅我近期不斷去食壽司刺身⋯日本嘢!今次拉埋 @hkfatpig 同我去食我嘅第二次𝗼𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲 (❍ᴥ❍ʋ)去咗喺銅鑼灣嘅鮨三川 @sushi_sansen 試吓聽聞性價比好高嘅𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁先~整體價錢合理,食材新鮮質素高,唔怪之得成日𝗳𝘂𝗹𝗹 𝗯𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴啦🤪ღ 鮨 $𝟯𝟵𝟴呢個餐會有手握壽司十二貫,沙律、茶碗蒸、濃湯烏冬同甜品。沙律菜新鮮爽口,超讚茶碗蒸,淡淡嘅蟹香,口感滑溜溜~濃湯烏冬調味剛好👍🏻食餐飯最最最驚喜嘅係⋯甜品竟然係我最愛嘅黑芝麻雪糕𝗢𝗠𝗚!!完全係將成件事加咗𝟭𝟬𝟬分𝘀𝘂𝗴𝗼𝗶𝗶𝗶𝗶👅唯一缺點係壽司飯比較少,食完唔會覺得超級飽🤪╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟮/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟴/𝟭𝟬♡︎ 12貫壽司🍣☺︎︎ 石鯛 - 用上柚子皮調味,整體淡淡清香,肉質比較軟黏~☺︎︎ 真鯛 - 口感更紮實,上邊放咗少少梅蓉,夾住蔥花,味道層次豐富。☺︎︎ 帆立貝配竹炭葉 - 帆立貝味道鮮重甜,𝗩𝗘𝗥𝗬厚身!!用咗少少竹炭海鹽調味提鮮~☺︎︎ 深海池魚 - 上面鋪左柚子碎,油脂味更濃,調味有少少微辣,好特別!☺︎︎ 金目鯛 - 師
#BELLYwongs_wongs 💛
ღ 鮨 $𝟯𝟵𝟴
♡︎ 12貫壽司🍣
金目鯛
☺︎︎ 金目鯛 - 師傅輕輕燒過,帶有煙燻嘅香味,最特別嘅係加咗薑蓉,刺激味蕾😋
燒蝦膏配牡丹蝦
燒蝦膏配牡丹蝦
☺︎︎ 燒蝦膏配牡丹蝦 - 燒蝦膏超~級~香~牡丹蝦晶瑩剔透~
☺︎︎ 鯖魚 - 飯同鯖魚之間夾咗紫蘇葉,最上面有帶甜味嘅薑,味道濃郁~
☺︎︎ 醬油漬赤身 - 濃濃醬油香味,加埋非常紮實新鮮嘅赤身,𝘀𝘂𝗽𝗲𝗿 𝗷𝗲𝗻𝗴👅
☺︎︎ 北海道銀鱈魚 - 油脂多得有點誇張,好香好好食!可以話係最喜歡嘅一件🤪
☺︎︎ 大拖羅 - 豐富魚油,油脂甘香,完全係喺口裡溶化~
☺︎︎ 三文魚籽 - 每一粒魚子都係口裡爆汁,新鮮!
☺︎︎ 海膽 - 用上北海道馬糞海膽,鮮甜可口,一啲腥味都無!記住要快啲食🤪如果唔係紫菜會淋㗎!
鮨三川 @sushi_sansen
✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟴/𝟭𝟬
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_causeway
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_japanese #BELLYwongs_sushi
✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_midprice • $𝟰𝟰𝟬/𝗽𝗽
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ᴍᴀʏʙᴇ 😇