2021-07-15 395 浏览
今日闲来无事 经过沙田一烧鹅 这间沙田一烧鹅其实心里面一早想试但一直没有机会 咁啱今日提早放工 家里没人煮饭 自己一个食饭唯有叫外卖 于是大胆一试 叫了一个叉油鸡饭外卖 原来佢会免费跟一个菜干汤今晚就有著落啦 返到屋企打开盒饭 开始食用 叉烧同油鸡味道水准都几好 最抵赞嘅系啲饭 软身得你粒粒分明又够干身 一点黏嘅感觉都冇 唔系金凤就系上等茉莉 叉烧有种好特别嘅香气类似系烟熏或炭火𠮶种好令人想食和追食嘅香气味 而豉油鸡豉油味道都唔错 喺同类烧腊店嚟讲系我人生食过稍为突出出众 不过啲油鸡有少少嚡口同埋鸡胸配鸡背 如果改做鸡髀配鸡胸或者鸡翼配鸡胸或者鸡背配鸡髀 就最好 菜干汤方面都唔错 同油鸡叉烧饭配合得好夹一啲油腻嘅感觉都冇 不过感觉出街食的汤硬系有少少味精 如果师父可以轻手啲就更加好 值得推介再试
2021-07-15
2 分钟 (外卖自取)
  • 叉烧烧鹅饭