2017-08-19
昨日带囝囝去沙田运动场到跑步,就近近地行去对面个禾𪨶商场食晚饭,发现有间装修几特别嘅餐厅「和平餐室」,门口见到有个烧味部,就系个烧味部的设计,吸引左我今日去试吓!我地一行4人,叫了三个小菜,叉烧烧朒仔例牌、通菜炒牛肉、咖喱牛腩(经理推介)、一碗汤粉米!每个𩠌都会跟个白饭及餐汤,我地仲叫咗两杯冻柠茶,埋单$229!价钱尚算合理,品质方面就要大赞,叉烧真系好食到,媲美大酒楼,叉烧够「淋」,肉质鲜嫩,最重要系每件带一点肥,我哋就问过经理,点解啲叉烧咁好食,经理就话佢哋系用啲上等嘅梅肉👍🏻,在每日不同时段,新鲜自家烧的,所以佢哋啲叉烧特别好食!至于烧腩仔亦松脆,外脆内软,也值得推介。至于经理推介的咖喱牛腩,亦冇介绍错,咖喱汁香浓带点辣,送饭一流,牛腩亦炆煮得够淋,最后个通菜牛肉就中规中矩,如果啲菜可以多一啲就好啦。当我地买单嘅时候,小朋友见到门口个炮谷机,就好开心问可唔可以食架,有一个姐姐就请左少少佢哋食添,呢间铺头嘅员工态度都几亲民,环境又坐得舒适,钟意食烧味嘅,仲可以外卖!