2023-02-15
豚骨拉麵 (叉燒3枚、蛋、荀)-小蝦干醬油清湯(+$12)$78好味指數:8/10成日都聽到好多人講呢一間拉麵🍜店,今日終於嚟咗試下。呢一碗我哋轉咗湯底,嚟到見到好多櫻花蝦🦐喺面,飲落去亦都有淡淡蝦味,唔會太多味精,清清地做湯底👍🏽幾好。呢一款普通叉燒🐷對比真叉燒口感粗糙,但係幾入味,而且好大塊,而雞蛋🥚流心效果亦都唔錯,配合埋醃製過嘅荀嚟食,增加味覺層次,面底硬度亦都適中,有咬口😬。真·叉燒拉麵 (真叉燒6枚、蛋)-濃湯$108好味指數:7.5/10真叉燒🐽份量有6塊,仲要大大碗,份量嚟講偏多,真叉燒嘅口感比較滑身🫠,食落去有啲似煙肉嘅口感,有少許嘅🌫️煙熏味,而我呢個選擇咗濃湯底,湯底飲落唔會太鹹,亦都唔會過分油膩🛢️,拉麵都好掛湯,可惜在呢碗本身冇跟筍,美中不足,有埋就更加好。山梨葡萄梳打$22好味指數:9/10飲落去葡萄🍇味比梨🍐味嘅味道較重,好香葡萄味,適合重口味人士,而且好夠氣,食完拉麵可以飲番啖去吓油膩感。
-小蝦干醬油清湯(+$12)
好味指數:8/10
真·叉燒拉麵 (真叉燒6枚、蛋)
-濃湯
好味指數:7.5/10