2024-11-27
前文提要,同旧同事嚟个本土小旅行,过到嚟「将军澳」探索吓,完晒啲行程,晚饭就晌「日出康城」揾揾有咩乜,最后见到「乐天」,可以叹吓小笼包。不过,坐落先发觉搞错咗,呢间喺「乐天经典」,唔喺「乐天皇朝」,虽然属同一集团,但走嘅路线唔同,我个人较喜欢后者但既来之,则安之,等旧同事又可以试吓唔同嘅嘢。餐厅地方都几大,装修亦都几雅致,我哋被安排坐近落地玻璃一边,感觉开扬啲之余,仲可以睇到下面嘅溜冰场。虽然有餐牌,但餐厅就鼓励客人以二维码落单,当然,我哋研究咗好耐叫乜嘅时候,店员都会走过嚟问使唔使帮手。餐牌大大本虽然无影,但临尾晌门口见到一啲店家嘅美食推介,顺手贴埋出嚟俾大家参考。小食 $15甫坐低,就放咗碟小食,是夜喺黑木耳,比起一般嘅花生好好多,而且,非常之大碟,酸香醒胃,又好爽脆,$15俾得值。冰镇苦瓜 $52以前去亲「 蒲田」都会点呢道苦冰镇苦瓜,估唔到晌「乐天」都有,所以专登叫俾大家试试。苦瓜虽然苦,但因为佢刨到好薄,再沾上蜜糖,食起嚟变咗甜中带甘,啲苦瓜片又非常之爽脆。黄金鱼皮 $82试咗道健康嘅冷盘,依家就再试埋呢道邪恶嘅小食。本身炸鱼皮就已经喺好香脆可口,但沾上咸蛋黄,𠮶份咸香味就令
甫坐低,就放咗碟小食,是夜喺黑木耳,比起一般嘅花生好好多,而且,非常之大碟,酸香醒胃,又好爽脆,$15俾得值。 冰镇苦瓜 $52
以前去亲「 蒲田」都会点呢道苦冰镇苦瓜,估唔到晌「乐天」都有,所以专登叫俾大家试试。苦瓜虽然苦,但因为佢刨到好薄,再沾上蜜糖,食起嚟变咗甜中带甘,啲苦瓜片又非常之爽脆。 黄金鱼皮 $82
试咗道健康嘅冷盘,依家就再试埋呢道邪恶嘅小食。本身炸鱼皮就已经喺好香脆可口,但沾上咸蛋黄,𠮶份咸香味就令鱼皮嘅滋味升几级,十分惹味。 姜葱爆生鱼片 $128
虽然唔知生鱼片喺用咩鱼,但啲鱼片大大件,又炒得够晒镬气之余,口感仲好嫩滑,又有鱼嘅鲜甜味,加上以姜葱爆,𠮶份姜葱香气非常之香。 砂锅豆腐虾 $128
以原个砂锅上,自不然够晒滚热焫,咪睇个样好似无乜虾,其实锅内有唔少,仲大大只,兼且几爽口鲜甜;而啲豆腐都颇为滑溜,几有豆香,以整体味道比较清啲。 古早鱼香老鼠粉煲(细)$88
叫份细煲已好够我哋4个人食,因为内里嘅银针粉其实都几多。粉内除咗有啲咸鱼提味之外,仲打咗只鸡蛋,有点画龙点睛之效。此外,仲有啲虾仁食吓,都几好味㖞。 整体而言,招呼算喺唔错,我哋就无乜叫啲贵嘢,如海鲜类,而连埋茶钱$6位,每人都喺百松啲。食都喺其次,难得大家抽空出嚟聚一聚,吹吓水。