2013-12-22
虽然搬嚟美孚已经有4年,友乐亭一直只放晌待试名单,诸多原因拖吓拖吓一直未有帮衬,今次卒之趁个好胏妹生日,佢又喺哈日一族,一于拉队我哋一班美孚街坊之友晌处食番餐,一边食就一边讲番早前一齐去旅行嘅轶事。我哋一行7人,虽然老早订咗位,仲提早嚟攞位,都要等成半粒钟先至俾到位,只喺有人走咪俾枱𠮶只,根本订位都有啲多余。其实店内枱櫈排得颇逼,不过,装潢上又确实几有气氛,尤其店内正中央天花,一大盏巨型日式灯笼吊灯,甚抢眼。此外,近玄关嘅酒柜,一排又一排挂有熟客名嘅清酒,可见小店甚受欢迎。翻一转餐牌,不愁无选择,由刺身、寿司、手卷、卷物、佐酒小食、串烧、烧烤鱼类、一品料理、炸类、锅物、沙律、日本风味、饭类、面类,到饮品、甜品过百款选择,款式繁多,而定价属中等价位。我哋依班「美孚街坊」唔算好拣饮择食,口味亦唔多「奄尖」,所以全交由小弟发板,为咗一试师傅晌各领域嘅手势,尽量各种类都点啲。顺带一提,服务方面个人觉得好一般,由等位、点菜到上菜,唔可以话差,个人觉得只喺缺少份做日本饮食对待客人嘅热诚啫。好似等位期间,啲店员都无理过我哋,只喺挂住招呼阿乜生乜太熟客,就算我哋问都只喺话叫我哋等多阵,好彩老友唔介意咋
顺带一提,服务方面个人觉得好一般,由等位、点菜到上菜,唔可以话差,个人觉得只喺缺少份做日本饮食对待客人嘅热诚啫。好似等位期间,啲店员都无理过我哋,只喺挂住招呼阿乜生乜太熟客,就算我哋问都只喺话叫我哋等多阵,好彩老友唔介意咋。或许店家生意好,熟客都够晒做,我哋依啲生客,可有可无吧!
前菜 $10
只喺一小兜吞拿鱼,唔喺刺身𠮶啲呀,感觉喺罐头货嚟,无咩特色可言。因为个前菜喺规矩嚟,依十蚊想悭番都唔得。 除有个特选4人套餐($950)外,餐牌第一版就喺「 刺身、寿司、手卷、卷物」类,不过,我哋就无点净刺身或寿司咁,反而点咗底下嘅刺身饭,仲要起双添。
杂锦刺身饭 $135
问会有咩刺身,只喺答由师傅决定,有三数款。卖相讨好,色彩缤纷,只喺觉得加埋日式鱼蛋、玉子等等有啲抽水之嫌,不过饭粒黏糯,几款刺身如牡丹虾、油甘鱼都鲜甜味美,令整个刺身饭仍具质素。如对你嚟讲,钱唔喺问题,可以拣食特选刺身饭,卖$350,刺身当然会较时令及贵价货。
三文鱼海胆饭 $138
对比起个杂锦刺身饭,小弟就觉得依个三文鱼海胆饭抵食啲,7大片厚切三文鱼,一叶扇形排开,油润甜美,入口细滑,虽然海胆得𠮶一小撮,但味道甘腴不俗。仲有,刺身饭会附送面豉汤嘅。 串烧亦有唔少款式,数一数都有15款之多,不过就唔算好特别或有啲咩刁钻位卖。简单啲,点咗一客牛舌同一客鸡肾。
牛舌串 $38
一客牛舌串有两串,每串都有4件,烧得几香,质感有咬口,牛舌嘅原味突出。 鸡肾串 $33
一客鸡肾串同样有两串,不过,卖相奇差,理应可以斜切一片一片,依家个样就切到个鸡肾岩岩巉巉,此外,味道都唔喺好得,既干且韧。 银雪鱼照烧 $145
有11款烧烤鱼类,都预咗老婆要求点依个,银雪鱼喺佢至爱。比起啲串烧,个银雪鱼真喺无得弹,一大件厚切嘅银雪鱼,不单烧得香,又油润,又嫩滑,入口油香软绵,真喺要俾个赞。另加$22可变为定食,多个面豉汤同一碗白饭添。 除咗烧烤鱼类,一品料理、炸类、锅物依三大类,一样可以加$22转为定食。跟住要分享喺炸类,日本人称之为扬物。
日本南瓜天妇罗 $80
一客7件嘅南瓜天妇罗,感觉有啲唔平,不过南瓜取自日本货,味道非常粉香清甜,脆浆又做得薄薄,沾点萝卜蓉解解热,食完你就唔觉佢贵。
炸软壳蟹 $68
软壳蟹炸得酥脆,除可唧啲鲜柠汁提味,亦附上芝麻沙律酱,蘸点一吓味道又有啲唔同㖞。 面豉汤生蚝锅 $148
睇到锅物类,我哋几个都情有独钟就拣依个面豉汤生蚝锅,不负众望,个锅无论卖相,抑或味道都认真唔错。望向锅中,已睇见肥大肉厚嘅生蚝,食落的确好肉地,都算几够蚝味。面豉汤面之上再加一大撮日本面豉酱,慌死怕你投诉佢唔够香浓呀,哈哈!而锅中仲有几款野菜,如金菇、冬菇、娃娃菜、小棠菜……等等,颇为抵食。 烧饭团 $68
由于之前晌刺身类拣咗两个饭,所以嚟到饭类就唔会再拣啲大份量嘅饭,所以点咗烧饭团,贪其甘香脆口。烧饭团一客有两个,我哋点咗两客共4个,有木鱼丝、梅、三文鱼共3款味道,就要咗后两者。饭团做得挺实唔松散,但入口可以食到外脆内软,而且又有朕焦香味,个人觉得非常好食;不过,无论梅定三文鱼,因为藏晌饭团内,份量唔多,所以感觉唔喺太食出佢哋嘅味道,尤其个梅,跟期望有啲落差。如果唔想食烧嘅,饭团会卖平啲,只喺$40一客,同样指定3款味道。 锅仔乌冬 $65
虽然今晚女士多过男士,食到临尾都惊大家唔够饱,所以追加一份属于面类嘅锅仔乌冬,所有面类都可以拣一款配料,选择如下:天妇罗、吉列猪扒、牛肉、鲜菇杂菜、叉烧或辣肉泡菜。我哋拣咗海虾天妇罗,其实有啲拣错,因为件天妇罗喺浸向汤中,上枱时外层脆浆自然腍晒,而锅仔仲有鸣门卷、温泉蛋,可惜只蛋已唔「温泉」嘞。至于乌冬质素中规中矩,汤底要咗酱油味,都OK嘅。 啫喱
甜品一栏都喺啲雪葩或雪糕,而且取价唔便宜啊,同枱老友又唔喺嗜甜之人,所以最后都无叫甜品。不过,餐厅会送上久违嘅啫喱作甜品,一人一粒,怀旧大于味道。 总结,友乐亭晌食物质素上颇上乘,价位虽然唔叫得平,但以其质素实属合理、物有所值,只喺招呼一环较回落。当然一次帮衬,未足以立下结论,还望下次再嚟会待客好啲。