2016-09-06 2460 浏览
上次同朋友去左元朗揾好野食,食左个日韩烧,临走时见到附近有间西餐厅,眼见比佢高挂既水晶灯吸引住,今日就约左好朋友去呢度一齐庆祝相识5周年既纪念!一入到去餐厅内,中央挂起高高既水晶灯,淡淡既灯光下,环境气氛整体感觉不错!我同朋友被安排坐在餐厅一个角落,我地两个人可以静静咁慢慢倾,慢慢饮!一坐低,餐厅服务员即为我地送上两杯Welcome drinks"蓝莓乳酪梳打水",虽然味道比较甜,但亦感觉开一开左个胃......我地简单直接咁点左一个Appetizer,一份set dinner同另外散叫左一份主菜同甜品,再配两杯house wine。 Set dinner先来个"蘑菇汤配蒜茸包",个汤饮落有一粒粒既蘑菇碎粒,但味道比较淡,唔算好creamy,相反个蒜茸包反而有惊喜,暖暖脆脆的,超香蒜茸牛油味,好味!Appetizer"芝士蟹肉焗意大利大啡菇",我朋友相当喜好大啡菇之类既菇类,呢道大啡菇特别地用左蟹肉加芝士酿焗而成,超多芝士,好香浓,整体味道不过不失,值得一提系如果蟹肉非用蟹柳,相信会更加加分!主菜"烧加拿大黑毛猪鞍扒配温室苹果蓉",听讲系呢间餐厅既皇牌推介,我地当然要试一试,一食之下,
芝士蟹肉焗意大利大啡菇
,我地当然要试一试,一食之下,我同朋友都不禁大赞,黑毛猪肉质相当嫩滑,入口好soft,绝非一般用野"那"过个种肉质口感,相信有机会用左牛奶浸过先有呢种肉质,再配埋酸酸甜甜既苹果蓉,两者相当配合,特别开胃!
烧加拿大黑毛猪鞍扒配温室苹果蓉
另一道主菜系"黑松露野菌忌廉鹅肝意大利饭",呢道菜相对比前者较为逊色,鹅肝煎得有点过火,而意大利饭亦较腍身,味道较淡,对我而言,要食到比较传统既Risotto口感,并非间间 (会) 做到!
黑松露香煎鹅肝意大利饭
最后,当然系甜品时间啦!  我地叫左两款Sorbet ,一款苹果味一款橙味(香橙为试味阶段),餐厅经理知道我地今日来呢度食饭庆祝,好细心咁问我地想两道甜品写d咩落去?!  心谂估唔到会有呢种野,感觉都几窝心 (哈哈,很易被氹
)!!
苹果雪芭
香橙雪芭
整体上,餐厅环境气氛不错,食物亦用心制作,同朋友食饭相聚呢度绝对系一个可以选择既好地方,净系食佢既黑毛猪都已经值回票价啦!!
庆祝纪念
纪念日