2015-08-09 4015 浏览
最近都比较忙,同朋友见面时间都少左,相约在尖沙咀,揾个清静环境,我提意去厨社。同上一次比较,餐牌多左几道新菜式,当中一款更是主厨过往参赛的得奖菜式。日本带子配蜜糖面豉汁呢碟系获奖作品,当然要试。你可能会话带子新鲜就已经好好食,仲有咩咁别﹖其实重点系旁边嘅蜜糖面豉汁,酱汁系大厨特别炮制,放弃传统嘅芥末,改为蜜糖面鼓汁,完全冇谂过蜜糖同面豉汁咁夹,令本身肥美鲜甜嘅带子更美味。海鲜黑毛猪肉骨茶呢个肉骨茶唔系平时饮到好重药材味个种,反而充满左海鲜嘅鲜味,有鲍鱼,黑毛猪,石斑鱼同埋已经去壳嘅虾,材料丰富,又细心,鲜甜不油腻,完全改变左对肉骨茶嘅感觉。甜热带杂果红酒红酒果味较重,好易入口,配上水果串造型有别于传统的Sangria,女士们一定钟意。焦糖芝士饼浓郁嘅焦糖味混合香软幼滑嘅芝士,密度几高,芝士在口中溶化的感觉,的确令人回味。由饮品,到前菜,汤,全部都一改传统,可见大厨嘅创意,令人印象难忘,更加期待佢之后嘅新菜色。

甜热带杂果红酒
甜热带杂果红酒