2008-04-16
有幸同几位靓靓为食朋友一齐狂食, 多谢晒朋友Y 的邀请!去食甜品正餐(!!!) 之前, 先0系呢度食少少0野打个底... 见HSBC 有buy 1 get 1 free 0既指定菜式(详见http://www.hsbc.com.hk/1/2/special/chinese/cards/prom056), 叫了炸豆腐沙律($50), 香煎泰式鱼饼($45) 及招牌女婿蛋($48) 各一客打孖上; 另加一碟15% off 的a la carte 泰式海鲜炒金边粉(好似约$70).先0黎炸豆腐沙律, 生菜丝切得幼细, 仲有好多我唔食的红椒=P, 当然亦有唔少放晒0系底的炸豆腐... dressing 有好多芝麻粒, 酸酸甜甜(酸多过甜) 又带黑醋(?) 及BBQ 0既味, 有d 似0系CPK 0个只shrimp rolls 0既酱汁, 感觉好「鬼佬式Asian」; 炸豆腐唔脆, 一般热, 咬落beet 晒d 油出0黎, 好在无油溢味0者-_-, 认真麻麻.泰式海鲜炒金边粉0既配料只食到有d 蛋, 几多的芽菜及好多的葱, 唔知d「海鲜」0系边度呢? 炒得唔系咁油, 味道又系酸酸甜甜(甜多过酸
泰式海鲜炒金边粉0既配料只食到有d 蛋, 几多的芽菜及好多的葱, 唔知d「海鲜」0系边度呢? 炒得唔系咁油, 味道又系酸酸甜甜(甜多过酸) , 加上幼幼的又几烟韧的金边粉, 几对口味, 都唔错.
女婿蛋原来系炸蛋, 卖相几靓! d 汁又系酸酸甜甜(甜多过酸), 虽然蛋白几实, 但溏心蛋黄系劲靓, 食落好香又惹味, 咁多样最正呢碟!
鱼饼则麻麻, 一般油, 腍腍的又好劲青柠(?) 味, 唔系咁钟意.
环境好似food court, 不过够干净, 而且呢度系Elements, 装修好难唔靓, 算啦; 招呼亦麻麻, 态度唔算差, 不过当时客人唔多, 我0地又叫咁少0野食, 佢都可以漏了软壳蟹的单, 服务一栏要扣分.
虽然整体麻麻0地, 但因为HSBC dining benefit 实在太「笋」, 埋单只系约$40, 点讲都系劲抵食, 都食得过的.