1K
2009-09-19 53 浏览
放饭时间, 师傅一支公都唔知食咩好, 于是四围咁行, 行行下见到呢间米线食店, 好似几吸引下㖞, 加上师傅都好耐冇食过米线, 就决定入黎食番碗, 睇下呢间食店食得过冇?入到去食店, 一d都唔算少人, 幸好一条友永远都著数少少, 所以唔使等直入! 坐底后第一时间睇下有咩好食, 原来呢度有两款主打米线, 一款系小锅米线, 另一款系帽子捞米线, 除左米线外, 呢度仲有饭食添, 不过既然主打米线, 师傅当然系整番碗小锅米线, 稳阵d嘛!于是师傅立即攞张纸仔, 睇下有咩好食, 但发觉𩠌款选择未算太多, 加上冇咩心水想食, 最后只好拣龙虾丸, 猪腩肉同埋狮子狗, 配上中辣! 小锅米线嘅配𩠌有酸菜, 芽菜, 卤蛋, 肉碎, 而葱, 芫茜同炸蒜师傅通通都冇要, 再另外要一杯冻柠茶!等左唔系好耐就有得食, 好明显系d米线一早煮定, 再执番d配𩠌落去, 放上热汤后就可以食啦, 呢种做法都可以理解! 于是师傅第一时间试下个汤, 味道唔算特别吸引, 饮完都冇𠮶种醒胃嘅作用, 净伪觉得辣, 皆因中辣都几辣, 师傅食得辣都觉得有少少辛苦, 不过汤底真系普通左少少; 再试下米线, 米线本身煮得好腍, 冇左烟烟韧韧
放饭时间

入到去食店, 一d都唔算少人, 幸好一条友永远都著数少少

等左唔系好耐就有得食, 好明显系d米线一早煮定, 再执番d配𩠌落去, 放上热汤后就可以食啦, 呢种做法都可以理解! 于是师傅第一时间试下个汤, 味道唔算特别吸引, 饮完都冇𠮶种醒胃嘅作用, 净伪觉得辣, 皆因中辣都几辣, 师傅食得辣都觉得有少少辛苦, 不过汤底真系普通左少少; 再试下米线, 米线本身煮得好腍, 冇左烟烟韧韧𠮶种感觉, 令米线应有嘅特色都冇埋, 唔得啰; 而龙虾丸有两粒, 入口爽口弹牙, 加上都几香, 唔错, 可惜得两粒, 好似少左d
; 猪腩肉有几片, 一样系几爽口, 虽然系半肥瘦, 但入口一d肥腻嘅感觉都冇, 做到爽而不腻, 唔错!

狮子狗就得三件, 其实师傅平时唔会拣呢样食物, 皆因冇咩特别, 但师傅点都估唔到呢间食店可以煮得咁烂, 点解? 作为狮子狗本应该爽口弹牙, 有如港式鱼蛋一样, 但呢间食店嘅狮子狗竟然又腍又冇味, 仲差过打边炉滚左好耐𠮶d, 一个字形容<劣>; 而配菜嘅酸菜反而不错, 酸菜咸咸酸酸, 食到咁上下又食少少酸菜, 有醒胃同解辣嘅作用, 师傅觉得几好; 芽菜就爽口, 如果连埋米线一齐食, 咁米线都会加番少少分; 而于卤蛋同肉碎都冇咩特, 卤蛋半只都几实, 而肉碎真系好碎, 好唔容易先食到少少, 一般啦! 冻柠茶都算大杯, 但茶味唔够而且几甜, 所以都系麻麻地!

总括黎讲食物质素一般, 并无惊喜, 地方都算清洁干净, 服务态度就几友善, 价钱同呢区嘅茶餐厅分别唔大, 小锅米线一碗廿一, 每加一个𩠌就四块钱, 加多杯冻饮就五鸡, 埋单三十八元, 唔算抵食! 师傅喺度谂莫非间食店要衬番个名, 取其谐音"落腍", 所以d米线一放落去煮就要腍? 相信要喺呢区揾番间好食嘅米线店都几难, 除非突然好想食米线而又愿意接受呢种水准啦, 否则再黎机会不大, 笑脸绝对比唔到!
冻柠茶
柯打纸