2023-07-18
见听日打风, 都唔会出街, 所以今日同心心妈妈出嚟行下街街。唔知系咪个个预咗打风, 想食果几间餐厅都full booking之后book咗呢间, 因为得佢重book到。Book 1900我哋1830咁上下就入咗闸。门口waiter 介绍我哋食二人餐, 我见有my飞佛薯团, 就二话不说决定佢。重加点咗个黑松露薯条个薯条口感偏硬, 同唔知系咪灯光问题,唔热好硬又好油, 同侍应反映佢话正常, 话系因为啲黑松露油问题, 佢话唔紧要, 整过碟畀我哋, 薯条同黑松露油分开上。之后第二碟好咗少少, 但都系好硬。餐汤就无咩特别, 正常味。第一道前菜, 一口猪腩, 都好食嘅, 小小油, 个甜甜地嘅酱汁可以帮手解油腻 之后系今日嘅重头戏, 油浸鸭髀同薯团, 薯团一啖入口, 又系唔热, 重有少少酸味, 鸭髀就正常味道系略嫌太鞋。薯团酸个问题即时再反映比待应。佢话煮果时加咗柠檬, 好, 信你, 唔换啦我。我重食晒, 唔食剩嘢系对农夫同对厨师嘅基本尊重。墨汁意粉无影但都叫正常, 但起码够热出烟。甜品系个雪糕唔系好够冻其他OK🥲
之后book咗呢间, 因为得佢重book到。
餐汤就无咩特别, 正常味。
墨汁意粉无影但都叫正常, 但起码够热出烟。
题外话/补充资料:
后记, 可能我食开萨莉亚尼啲屋村野, 呢间唔系好啱我口味, 而且尼间又the one 又尖沙咀夜景搞到我少少肠胃敏, 第二日同心心妈妈一齐肚仔痛, 一定唔系因为个薯团。而我可以做嘅就只有响马桶上面message 心心妈妈, 如果我有咩事, 提款卡密码系你生日🥲