2021-04-02
上個週末在灣仔銅鑼灣一帶逛街,途經大埔振興肉丸專門店,忍唔住入去掃貨,買咗幾款特別啲嘅口味嚟試。之後我用嚟煮下粉麵都好唔錯。大埔振興川辣牛丸牛丸同原味牛丸口感一樣,爽口彈牙,爆汁,有牛肉味,食得出係真材實料,用純牛肉打出嚟。川辣味道好適中,唔會太過辣,但係又有啲麻辣嘅風味。三星蔥爆漿貢丸我係香蔥控,食嘢好鍾意落勁多蔥,呢款貢丸好香香蔥味,我好鍾意。一咬下去豬肉丸冇牛丸咁彈牙,但中間餡料部份真係爆蔥,就好似食白切雞嘅蔥蓉咁,而且味道好新奇,完全唔同平時食開嘅貢丸。芥末魚籽丸一咬下去,魚蛋爽滑口感,加上中間餡料部份的魚籽在口中霹靂啪喇爆裂,口感好豐富。中間芥茉醬味道亦都好適中,少少creamy,但係又唔會太膩太Heavy。有骨炸魚皮有骨炸魚皮係星期六日先有,魚骨有豐富鈣質,係補鈣嘅佳品,有機會買當然買包黎試吓。炸魚皮非常香脆,骨的部份更為脆口,咬落去sharp sharp 聲,係一個令人食唔停口嘅小食。就咁食,我就稍為略嫌過鹹,浸落湯中幾秒即食風味更佳。總括而言,大埔振興肉丸專門店嘅肉丸種類好多,我食過幾次都未完全試晒佢所有口味,而且佢用料真材實料,冇加入人造色素同防腐劑,係健康嘅肉丸,平
大埔振興川辣牛丸
三星蔥爆漿貢丸
芥末魚籽丸
有骨炸魚皮
總括而言,大埔振興肉丸專門店嘅肉丸種類好多,我食過幾次都未完全試晒佢所有口味,而且佢用料真材實料,冇加入人造色素同防腐劑,係健康嘅肉丸,平時煮粉面落幾粒肉丸,即是令平凡嘅粉面變得更加美味而且有新鮮感。