2014-02-02
Shopping 路过此店,本身打算只系入去睇睇,发现原来有好多选择,眼睛更即时被有闪粉系表面嘅 Macaron 吸引!颜色超级靓!(虽然都知道对味道无影响,只系外表而已)唔得喇!心谂一定要买!于是望下一件几多钱!? 噢!无写 wor! 问下先!啊!原来无散卖,一定要买 box set! 最少买3件,$108。好贵呀!食过最贵嘅 Lauderee 都只系$25 一件!所以,平均$36一件,有理由相信大部份钱都系去左个盒度!好啦!新年!豪D啦!第一时间问下红色上面有金粉个件系咩味!(其实心谂系咩味都会买!因为实在太靓喇!)哗!系鹅肝朱古力味! 超吸引!其他牌子都无呢种味!由于介绍只有英文,唔系个个字识,所以都无打算睇哂先考虑!见到有至爱嘅 Rose 字即刻锁定目标,问下,原来系玫瑰荔枝红苺,贪心嘅我超 like. 一件有3种味 wor! ( 后来睇呢度食评先知原来系品牌嘅 signature Macaron! Yeah! ) 第三件我就拣左 牛油焦糖海盐味!Overall , 系好味!我初入去见到D Macaron,第一个感觉就系中间D馅咁厚嘅?! 比起食过嘅牌子都厚好多啊!咁又系呀!佢
Overall , 系好味!我初入去见到D Macaron,第一个感觉就系中间D馅咁厚嘅?! 比起食过嘅牌子都厚好多啊!咁又系呀!佢件件都有两三只味、唔厚D点得呢!?
朱古力鹅肝:朱古力馅又滑、好 rich. 淡淡鹅肝味,都好夹味!但鹅肝味就较唔突出,但由于味道特别,都值得一试!
玫瑰荔枝红苺:好香玫瑰味,亦有一层好厚嘅馅、白色,好滑、味道较甜、第一次食 Macaron 有 甜到Lou 嘅感觉,但嗜甜嘅我仍然系觉得 ok 嘅! 小小嘅一件 Macaron 里面仲有馅啊!类似果 jam, 令到味道好丰富!荔枝味就好像不太突出,可能系淡淡咁混入当中先美味!
牛油焦糖海盐:第一个感觉系,牛油味好劲,焦糖竟然有微苦,但系可以接受嘅!盐味系好少!整体都系好味嘅!之后睇番 catalog 先知有白松露,吖!好想试呀!其他牌子真系唔多觉有呢D 咁特别嘅味道 !
顺带一提:呢度嘅 sales 系好 attentive , 但系系由你行近个柜开始问「有咩帮到两位?」重覆左4-5次,就算买都可以睇下先呀!好似系度催你咁!唔可以静静地慢慢咁睇!Attentive 系好!但单向不断重覆,而唔系真心留意人客需要咁,系好令人烦厌! 希望店方留意!