2007-07-16
8-4-2007 1840今日同部份屋企人由小西灣經大浪灣行去石澳,然後在這裡晚餐,之前係中泰食過不差,睇下呢間點樣。等埋其他成員一齊,我地一行6個人共點了8菜。燒豬頸肉上檯方式與一搬泰國菜館或有不同,佢用爐載上,下面舖生菜葉,上面就落左荽茜,爐下就點著火的火酒膏,肉邊燒得幾香脆,而個醬汁加入了粒,又香又辣又酸,一定要點;青咖喱雞有幾多香料,而雞只是雞柳而已,裡面配料還過多雞,可能俾到感覺係正宗,味道不錯兼不太辣,但好油下;泰式拼盤有春卷、蝦餅、魚餅及荷葉雞,每款有3至4件,除春卷稍為硬些少外,其他也不錯,尤其個魚餅,有少少辣味,亦唔會蓋左本身味道。冬蔭公湯裡有一般常用的材料外,亦落了不少荽茜及辣椒粒,味道對自己來講亦可接受,但唔受得辣的媽媽就唔係咁諗。馬介休炒通菜,味道比較鹹及濃,用來送白飯會好一點;我地冇飯點會話飽,所以點了泰式炒飯,見到個樣覺得混合左越式,居然有扎肉及越式臘腸,真係得意,而配料亦有蝦米、乾、蛋花及生菜絲,旁邊有一粒蕃茄仔及兩塊青瓜做伴碟,大家都幾滿意,清清地;泰式炒金邊粉少少酸,外面還有層薄薄的蛋皮包著;最後一味為炸南瓜,較為特別的一道菜,南瓜切左一條條後,加入了
冬蔭公湯裡有一般常用的材料外,亦落了不少荽茜及辣椒粒,味道對自己來講亦可接受,但唔受得辣的媽媽就唔係咁諗。馬介休炒通菜,味道比較鹹及濃,用來送白飯會好一點;我地冇飯點會話飽,所以點了泰式炒飯,見到個樣覺得混合左越式,居然有扎肉及越式臘腸,真係得意,而配料亦有蝦米、乾、蛋花及生菜絲,旁邊有一粒蕃茄仔及兩塊青瓜做伴碟,大家都幾滿意,清清地;泰式炒金邊粉少少酸,外面還有層薄薄的蛋皮包著;最後一味為炸南瓜,較為特別的一道菜,南瓜切左一條條後,加入了粟米粒或青豆粒,然後加入薄薄的粉漿去炸,炸得一點不油兼香口,可以當甜品食。
整體上好似不錯,只是青咖喱過油。不過返到屋企後好口渴,今日行山都唔覺熱及冇乜出汗,似乎落左不少調味料落去,所以只得ok。