2018-05-11
今日生日,但屋企人要返工,所以就拣咗喺荃湾晚饭庆祝,方便啲啊嘛,而佢哋就一早book咗位,话带我试吓大红袍火锅,本身我都系抱住火锅咁普通嘅心态黎嘅,但上到去,气派果然唔同,有别于普通嘅火锅店,呢度环境十分高档啊环境舒适,我哋book咗位嘅坐到卡位真系好阔落,除咗火锅呢度仲系主打刺身嘅,所以一坐低,店员就为你倒上两款豉油,一款系火锅豉油,而令一款就系刺身豉油,非常讲究酱料亦十分齐全,而且真系好干净卫生,慢慢调教酱汁,再order野食要特别讲下呢度所有嘅用具亦十分讲究,好似个筷子托咁,鸭仔外型,非常得意又实用火锅前,我哋先叫咗个餐前小食,我拣咗个黄金鲜尤,皆因最近实在太流行黄金、咸蛋黄嘅嘢食,呢度个黄金鲜尤,有惊喜,咸蛋黄味浓郁,而且煮到起晒沙,鲜尤爽滑,上枱时热辣辣,真系正火锅我哋就选择咗双拼,一个拣咗大红袍麻辣锅,另一个就系芫荽皮蛋汤,芫荽汤底10分健康,而且味道清甜,而麻辣锅,我哋拣咗小辣,佢麻香十足,唔会得个辣字,确系不错嘢食方面呢,基本上种类都系同平时嘅差唔多,当然啦,呢度高档好多,而且有啲都几有特色架,好似响铃咁,佢呢款紫菜响铃,估唔到有几夹㖞,响铃无油益味,食完都唔觉太油腻而
而鬼马虾滑,估唔到油炸鬼打边炉都几好食个㖞
打边炉食四宝丸是常识吧,有齐手打牛丸、猪肉丸、𨱋鱼丸同埋墨鱼丸,每人每样试少少,够哂
我系一个非常钟意食饺子嘅人,所以每次打边炉都会带好多嘅云吞、饺子,呢度个招牌三并饺就啱晒我啦,入面有招牌嘅黑松露蟹肉饺、鲜虾云吞同埋韭菜饺,各有特色好好味
食火锅又点少得牛肉啊,呢度有个大红袍牛王拼盘,即刻满足晒我哋所有人嘅愿望,净系肥牛都有三款,分别系安格斯牛肉、日本和牛同埋香港嘅手切肥牛,仲有牛肉粒同埋牛脷粒,全部质感都有啲唔同,但样样都好好味,好有牛肉味,系必食之选
今餐生日饭真系食得好开心,的确价钱系贵少少,但以咁嘅环境、食物质素、服务等等,都好值得试,况且生日饭㖞,梗系要慢慢食、慢慢倾,一次半次食好啲,又有咩所谓㖞