2018-11-06 1705 浏览
2018年11月4日。晴。尖沙咀。有时虽然无乜特别嘢要庆祝,但都会好想食个proper嘅西餐所以就拣咗呢间少少隐蔽,非常华丽嘅西餐厅餐厅喺金马伦道中段嘅The Cameron 1楼一入到餐厅已经好钟意,装修典雅好有英伦风嘅感觉每枱都会有蜡烛,连玻璃水杯都好靓~~食物有多种选择我哋唔想谂,就直接嗌咗二人餐要选择嘅点就系牛扒要几成熟,最啱有选择困难人士餐包系多士来嘅,但原来唔系普通多士咁简单食落有淡淡嘅香料味,松化好味~香芒蟹肉田园沙律蟹肉捞咗沙律酱,好creamy,配合沙律菜一齐食,口感同味道都好夹沙律菜仲有个酱汁捞咗,加埋香甜嘅芒果,非常醒胃黑松露野菌忌廉汤一上枱已经闻到好浓烈嘅黑松露味汤入面嘅野菌已经打碎咗,但唔会打到太幼细,令忌廉汤更浓稠,加强质感忌廉汤无俾忌廉味盖过食材,而且咸淡适中,好钟意!烤特级新西兰肉配红酒烧汁(七成熟)牛扒下面有Brussels sprout(即系细粒椰菜仔)同车厘茄垫底侧边仲有一杯薯蓉牛扒啱啱好,切开入面仲有少少粉红色质感软滑,鲜嫩多汁食得出只系简单调味,但牛扒本身已经好有鲜味满足~~香草大虾忌廉汁扁意粉大虾真系好大只,已然剥咗几节嘅壳,自己只需要解决虾
2018年11月4日。晴。尖沙咀。
有时虽然无乜特别嘢要庆祝,但都会好想食个proper嘅西餐
所以就拣咗呢间少少隐蔽,非常华丽嘅西餐厅

餐厅喺金马伦道中段嘅The Cameron 1楼

一入到餐厅已经好钟意,装修典雅好有英伦风嘅感觉

每枱都会有蜡烛,连玻璃水杯都好靓~~
食物有多种选择
我哋唔想谂,就直接嗌咗二人餐
要选择嘅点就系牛扒要几成熟,最啱有选择困难人士

餐包系多士来嘅,但原来唔系普通多士咁简单
食落有淡淡嘅香料味,松化好味~

香芒蟹肉田园沙律
沙律菜仲有个酱汁捞咗,加埋香甜嘅芒果,非常醒胃

一上枱已经闻到好浓烈嘅黑松露味
忌廉汤无俾忌廉味盖过食材,而且咸淡适中,好钟意!
烤特级新西兰肉配红酒烧汁

烤特级新西兰肉配红酒烧汁(七成熟)
侧边仲有一杯薯蓉
牛扒啱啱好,切开入面仲有少少粉红色
质感软滑,鲜嫩多汁
食得出只系简单调味,但牛扒本身已经好有鲜味
满足~~

香草大虾忌廉汁扁意粉
大虾真系好大只,已然剥咗几节嘅壳,自己只需要解决虾尾𠮶节壳就可以食晒全只大虾
肉质弹牙,鲜味十足~
扁意粉更加出色,面质弹牙有咬口,调味好平衡,唔会太浓味,仲要一啲都唔油腻
好味!!

餐饮可以拣咖啡或茶~
咖啡芳香浓郁~
甜品卖相满分!
系朱古力brownie,入面仲系好绵滑,唔会好似有啲brownie咁,足料得来硬到成旧砖咁
甜度都啱啱好,食晒都唔会觉得腻
仲有两粒蓝莓中和下啲甜味添~
总括来讲,非常满意~~
餐厅气氛浪漫,感觉亦好适合各类型庆祝活动
一定会再来~~
2018-11-04