2023-11-21
今次去到铜锣湾附近近湾仔摩理臣山道食一间中菜,今次真系色香味俱全!除咗有鱼、有菜、有肉之外仲有甜品!果然美食俱全!一间本身好有名嘅中菜!最享受就系闹市嘅宁静!除咗座位宽阔环境舒适之外!对住落地大玻璃嘅靓夜景!真系身心灵都放松!再加上有好多唔同嘅茶类可以选择今次我就选择咗铁观音!除咗抗氧化之外,原来铁观音可以调理身体有抗癌嘅功效!第一道菜:铁板A格斯牛小排名副其实嘅A安格斯牛,绝对唔系揸流摊除咗份量大份抵食之外!肉质非常弹滑鲜嫩!第二道菜:鲜菠萝咕噜肉呢个相信大家都食得多,但系佢嘅口感系我未食过嘅香脆可口之余又带肉汁酸酸甜甜!啖啖香婆第三道菜:必叫古坛酸菜海鲈鱼酸菜鱼大家都食得好多,但系呢个海鲈酸菜鱼除咗好滑!仲会令到成个感觉好正,包括佢个汤底!古坛做嘅方法真系唔同老字号先可以做得到!第四道菜:私房鸡肉小炒王配上私房鸡肉,小炒镬更加香!再加上配料虾米腰果食落去更加有层次!当然最出众嘅韭菜亦都非常鲜嫩!第五道菜:石岐烧乳鸽除咗好香之外,乳鸽亦非常厚肉!乳鸽皮烧得非常均匀!啖啖肉汁锁住喺乳鸽食落唔会好干!再配上盐同醋、层次更加饱满好食!最后当然再嚟多咗一个最需要嘅环节甜品时间!叫咗碗超多芒果
第一道菜:铁板A格斯牛小排
第二道菜:鲜菠萝咕噜肉
第三道菜:必叫古坛酸菜海鲈鱼
第四道菜:私房鸡肉小炒王
第五道菜:石岐烧乳鸽
最后当然再嚟多咗一个最需要嘅环节甜品时间!叫咗碗超多芒果蓉嘅杨枝甘露,呢个甜品一定要食!除咗好足料之外,制作过程亦非常天然!唔会加好多人造色素落去!
品粤居
湾仔摩理臣山道5-9号天乐商场一楼