2018-01-08
圣诞同跨年买咗好多嘢俾A姐,所以银包都干晒塘喇,其实我家A姐虽然系一名港女,但好彩唔一定要去啲豪华餐厅,经济实惠嘅小店,佢都好满足架。加上近期好耐未食过台湾嘢,所以今日去到旺角嘅老街,店内座位唔多,而装修设计配以旧台湾嘅风格同相片,仲播著台湾老歌,真系好有古早味呀。不过,如果阁下追求坐得舒适,呢度就未必啱你喇!红烧牛肉面啡色嘅汤底,上枱已经闻到好香浓嘅牛肉味,牛肉大大件又腍又入味。汤底同牛肉就相当吸引,不过,就唔见其他常见嘅配菜,如红萝卜,萝白喇。麻辣牛筋牛腩面A姐话天气冻,所以要食辣嘢暖身。呢个麻辣牛筋牛腩面,麻辣味够晒香又唔会抢晒牛肉嘅味道!除咗牛腩,牛筋都好有咬口,相当唔错。卤肉饭(小)除咗牛肉面,台湾菜嘅代表又点少得肉燥饭呢,叫碗小嘅谂住试吓,原来都好大碗。A姐就嫌啲肉燥太多肥猪肉,之但系计我话,肉燥就系多肥猪肉先好味。好彩食落又唔觉好油腻,用嚟捞饭一流!小香肠拼盐酥鸡盐酥鸡系店员另一推介,一啖一粒,外层香口酥脆,盐味胡椒味啱啱好,炸皮唔算太厚,内里嘅鸡肉又够嫩滑。而小香肠外层煎得香脆,内里油香十足,唔错。
红烧牛肉面
红烧牛肉面