古早味,本来系古老、传统同怀旧嘅意思,但对我黎讲,就系我心目中对台湾嘅感觉。行开深水埗区偶然来到呢间网上评价唔错嘅餐厅,入面水泥工业风嘅墙身,同埋各式各样台湾旧时代嘅招牌,勾起我去台北淡水区行古早精品店嘅回忆。店内午市套餐价钱好亲民,主菜、小食同饮品选择好多。好多小食都想试,最后点左一个主菜加两个小食。招牌红烧牛肉配牛骨汤面($60)牛骨汤味道香浓,牛肉系厚切后一字排开向面上边, 份量好多,牛筋同牛肉分布平均,煮得好稔,有充满胶质嘅口感。面比较粗身同烟韧,萝卜亦都索晒汤嘅味道,正。宜兰迷你葱肉馅饼(跟餐加配+$16)我冇去过宜兰,但觉得呢个馅饼本身做得好好食,系今餐最喜欢嘅食物。外层似煎饺子皮,里面嘅菜肉馅系有爆汁效果,要小心食。台式小香肠(跟餐加配+$14)细细条好易入口,非常香口,有西门町山猪肉烤香肠嘅味道。茉香珍珠奶绿($15)呢个系跟餐饮品转台式饮品减$10后嘅价钱。味道几清新,但个人觉得珍珠可以再煮软少少。

,最后点左一个主菜加两个小食。

招牌红烧牛肉配牛骨汤面($60)
。面比较粗身同烟韧,萝卜亦都索晒汤嘅味道,正

宜兰迷你葱肉馅饼(跟餐加配+$16)
。外层似煎饺子皮,里面嘅菜肉馅系有爆汁效果,要小心食

台式小香肠(跟餐加配+$14)
细细条好易入口,非常香口,有西门町山猪肉烤香肠嘅味道

茉香珍珠奶绿($15)

2021-11-10
  • 招牌红烧牛肉面