2021-04-06 204 浏览
住咗喺大角咀接近一年,但都无留意到呢度有间隐世中菜餐厅--喜聚坊,直至早排喺网上见到有人介绍,先知喜聚坊可以食到好多手工菜式,部分仲已经失传,坊间好难食到。呢晚就同老公二人去晚饭,一入到门口,已经见到好多大厨嘅得奖照片,令我哋都非常期待。老火煲鲜磨龙王杏汁煲唐排白肺汤($268)奶白色嘅杏汁白肺汤入口鲜甜滋润,啖啖精华,大厨不落一滴味精,真材实料,如果猪肺份量再多D就更好啦!白菜仔白玉球($168)店内有一系列古法失传菜式,好多都好吸引!我哋第一次去,唔知道原来呢D古法失传菜式全部都要预约先食到!好彩当日有熟客预约咗白玉球,是晚先可以食到!白玉球用豆腐制成,上汤熬制后口感软绵,味道鲜甜,垫喺底嘅白菜汁亦鲜甜好味!失传酱脆皮生炒骨( $148)餐厅用新鲜骨即炸,外皮超脆,入面肉质弹牙,酸甜惹味超送饭!份量亦慷慨,值得一试!避风塘辣蟹(小)($480)虽然点咗细蟹,但份量比我想像中多,3-4人食都够。避风塘辣蟹摆碟吸睛,放在玉制天鹅上,伴著闪灯出场,气势十足!辣蟹配合大量蒜酥一起炒起,特别香口滋味!蟹肉亦肥美厚实,食落啖啖肉,好满足!

老火煲鲜磨龙王杏汁煲唐排白肺汤($268)

白菜仔白玉球($168)

失传酱脆皮生炒骨( $148)

避风塘辣蟹(小)($480)