2024-03-14 210 浏览
成都米芝莲川菜【银卢1933】最近系香港开左分店,餐厅主打传统古法川菜同花椒料理既中菜fine dinning,对于我一个热爱麻辣花椒既人黎讲、当然要去一试啦。餐厅装修非常优雅大气、主要提供tasting menu,要预先订位,而且可以个人要求更改menu(要先与餐厅沟通)。Tasting Menu每个月都会有改动、务求客人每次都有新鲜感。餐厅最特别之处系有自己嘅花椒园、种植70几种花椒,每一道菜式都会用唔同种类既花椒烹调,突出特色。开胃小菜:提子、荔枝Calpis无酒精饮品。提子同荔枝Calpis清甜,最岩一开始清理同refresh个味蕾。凉菜:四款小菜包括成都泡菜、灯影鱼片、烧椒皮蛋、麻椒鳝丝。放系一个非常精致既木盒里面serve、建议由左至右(味道淡到浓)食起。成都泡菜微酸微辣;灯影鱼片用灯影牛肉既整法、甜甜辣辣、灯光下透明;烧椒皮蛋、口感细腻,蛋黄醇香、烧椒味非常特别;鳝鱼用左怪味整法、姐系用好多种调味料所制成、味道层次感丰富、鳝鱼非常香脆。前菜 — 鱼子酱鸡牛汤冻:用左15年鲟鱼而制成既雅安鱼子酱,鹅肝酱、鸡牛汤冻、鲍鱼同泡菜搭配鱼子酱鲜香浓郁、有别于西式鹅肝。汤 — 蝴蝶竹

汤 — 蝴蝶竹荪汤:汤底用左金华火腿、白菜、猪骨等熬制8小时、非常清甜。品尝一啖之后会再加山椒精油、山椒有少少柚皮既特殊香味、令汤既味道会变得更香醇。蝴蝶系鱼豆腐,好精美。

热菜—大千干烧关东参(牛市坡玫瑰贡椒):以艺术家兼美食家张大千既食谱所制作既一道改良料理,用左炸杏鲍菇同黑毛猪再加牛市坡玫瑰贡椒整成既酱汁去干烧关东参,而海参软硬度适中。

土罐贡椒乳鸽(汉源大产区子母贡椒):乳鸽先用花椒同秘制卤水卤完再炸、然后用土窑同松针熏烤、乳鸽皮脆、肉好嫩好juicy、食完个口会微微麻。

青花麒麟鱼(清溪镇青花椒):麒麟鱼用最肥美既腹部、啖啖肉、再用立鳞方法令全条鱼都可以食用。底下系蚕豆+青花椒打成蓉、味道会同其他几样菜式相比偏辣但更香浓。

老成都水煮牛(茂县大红袍):使用香港本地骟牯牛、肥瘦适中、肉质软嫩,使用四川传统做法,里面包括莲藕、土豆片等等。味道香浓惹味。

野山椒素炒千年银杏配九年野生百合:蔬菜使用吉兴刀工切出好似俄罗斯方块形状、多数都系逢年过节先会用上,另外使用自己种植既千年银杏树既银杏果实、有别一般银杏、口感会比较烟韧而且完全唔会苦。另外蔬菜同百合都非常鲜甜。

主食—老盐菜煨饭:用左酱油同老盐菜去炆煨既饭、唔会太咸、而且附上辣萝卜干增加鲜味。

甜品—麻婆豆腐冰淇淋:冰淇淋用新鲜豆腐整成、好香豆腐味、再加上花椒油,好特别、似完全唔辣冰冰凉凉既麻婆豆腐。

花椒茶:无咖啡因、可以去湿,而且真系有D椒麻感觉。

糖果:包括杏仁薄脆、马卡龙同花椒朱古力。全部都有加花椒去整,而个人最钟意马卡龙、有别于传统马卡龙、呢款系奶油加入花椒籽精油打成、咸咸甜甜,唔会过甜非常特别。