2018-09-21
一年一度父亲大人生日,又到左我头痛谂食咩既时候,有朋友介绍位于新蒲岗既得龙大饭店,话菜式好经典味道唔错,我就book左黎试下。餐厅都属于怀旧feel,位置唔太方便,钻石山地铁行过去要15分钟🤗菜式真系几怀旧,好多外面揾唔到既野呢到都有得食。鸡蛋焗鱼肠 $88唔好睇佢好似细细碟,原来份量都几多,个兜好深😂 应该有起码五六七八只蛋🥚🥚🥚鱼肠切细加入鸡蛋内焗至面变金黄个面焗得十分脆,正👍🏻👍🏻 鸡蛋唔算好滑,味道亦唔腥,唔错👌🏻啫啫芥兰 $80上台时”炸”一声,味道好浓超级野味芥兰好新鲜好爽口好甜👍🏻砵酒焗桶蚝 $208蚝焗到好干身,d边位仲要系脆的🤤见到d蚝咁深色都知佢好入味🤗一共有六只蚝,全部都女仔手掌咁大只😍🉐🉐古法太爷鸡 (半只)用古法烟熏方式烤鸡,入口有阵好香既烤味鸡肉好嫩滑,一d都唔鞋由于去食前一日打十号风,无新鲜鸡所以用左冻鲜,完全无雪藏味,味道正常唔算好特别。黄金鱼皮 即叫即炸既咸蛋鱼皮😍😍又脆又劲香咸蛋味🤤🤤🤤🤤好食过韩国买个d,无咁重味精味之余多一阵鱼香🉐🉐🉐铁板农家焖酿豆腐 $90店员会系你面前将豆腐倒落铁板,炸一声😍豆腐尚算嫩滑,味道亦正常👌🏻炖猪肺汤好多汤渣好多猪
菜式真系几怀旧,好多外面揾唔到既野呢到都有得食。
鸡蛋焗鱼肠 $88
唔好睇佢好似细细碟,原来份量都几多,个兜好深😂
应该有起码五六七八只蛋🥚🥚🥚
鱼肠切细加入鸡蛋内焗至面变金黄
个面焗得十分脆,正👍🏻👍🏻
鸡蛋唔算好滑,味道亦唔腥,唔错👌🏻
啫啫芥兰 $80
上台时”炸”一声,味道好浓超级野味
芥兰好新鲜好爽口好甜👍🏻
砵酒焗桶蚝 $208
蚝焗到好干身,d边位仲要系脆的🤤
见到d蚝咁深色都知佢好入味🤗
一共有六只蚝,全部都女仔手掌咁大只😍🉐🉐
古法太爷鸡 (半只)
用古法烟熏方式烤鸡,入口有阵好香既烤味
鸡肉好嫩滑,一d都唔鞋
黄金鱼皮
即叫即炸既咸蛋鱼皮😍😍
又脆又劲香咸蛋味🤤🤤🤤🤤
好食过韩国买个d,无咁重味精味之余多一阵鱼香🉐🉐🉐
铁板农家焖酿豆腐 $90
店员会系你面前将豆腐倒落铁板,炸一声😍
豆腐尚算嫩滑,味道亦正常👌🏻
炖猪肺汤
好多汤渣好多猪肺😍😍😍
猪肺汤炖得好清甜好饮👍🏻
超级大兜汤可以分到成十至十二碗🉐
食完饭仲有绿豆沙同桂花糕送😍😍 绿豆沙好足料好浓但甜左d,桂花糕好清香,甜而不腻👌🏻
呢d传统大饭店真系买少见少,怀旧既菜式亦唔系到到有得食,绝对推介大家可以同父母屋企人去食,带佢地怀旧下🤩🤩